Visszatértek az Alma Materbe és hatalmas farsangi bulit csaptak

Kleinhappel Miklós | 2019.03.14.
Visszatértek az Alma Materbe és hatalmas farsangi bulit csaptak

A Savaria Zenepedagógiai Tanszék mintegy negyven egykori hallgatója találkozott a Géfin Gyula utcában, hogy felelevenítsenek egy berzsenyis hagyományt.

Ha manapság hagyományos zenei tanszéki rendezvényt kell mondani, valószínűleg mindenkinek az adventi hangverseny jut eszébe, amelyre oktatók és hallgatók egyaránt lelkesen készülnek, hogy a karácsonyi hangulat megalapozásával az alkalomhoz illően feldíszített Liszt-teremben évről évre maradandó élményt okozzanak a zenekedvelőknek.

Ám az elmúlt évtizedekben volt még egy esemény, amely ugyan nem a közönségnek szólt, de hasonló izgalommal szervezték a tanszék munkatársai és tanítványaik: a farsangi összejövetel. Most néhány korábbi hallgató gondolt egy merészet, és időt, energiát nem kímélve felelevenítette ezt a mára megszakadt berzsenyis hagyományt, hogy ennek keretében emlékezzenek az együtt töltött évekre.

Az előzményekről szólva az egyik szervező, Kovács Gréti elmondta, a zenei tanszéken mindig egy viszonylag kis közösség élte mindennapjait, a ’90-es években az A–épületből a Géfin Gyula utcai épületbe történt költözés után ráadásul elszeparálva a többi egyetemistától, így minden adott volt ahhoz, hogy összetartó baráti társaság alakuljon a közös érdeklődésű fiatalokból. Vagy ahogy egyikük fogalmazott egyszer: „egy nagy, boldog család”.

„Amikor körülbelül tíz évvel ezelőtt főiskolás voltam, a farsang volt az a tanszéki rendezvény, amelyre tanár is, diák is nagyon készült, kíváncsian vártuk, ki milyen jelmezbe bújik” – fejtegette Gréti.

A tanszéki farsang története a ’90-es évekbe nyúlik vissza: az akkori Berzsenyi Dániel Főiskola vegyeskarának ünnepeként kezdődött a hagyomány, amelyen később részt vettek a női karosok is, vagyis már az egész zenei tanszék. A közös jelmezes együttlét 2004 körül programokkal egészült ki, és a szervezők hang- és fénytechnikát is használtak, hogy minden évben felejthetetlenné tegyék a rendezvényt.

„Mi, korábbi hallgatók a mai napig rendszeresen tartjuk a kapcsolatot egymással, és ahányszor találkoztunk, mindig felmerült a tanszéki farsang ötlete. A legutóbbi találkozáskor megbeszéltük, hogy most aztán tényleg megszervezzük, én pedig október végi dátummal beírtam az emlékeztetőt a telefonomba, hogy ’Tanszéki farsangot szervezni!!!’ Így indult a február kilencedikei összejövetel szervezése, amelynek a zenei tanszék örömmel adott helyet” – mesélte Gréti.

A rendezvényen a többség – hűen a hagyományokhoz – jelmezbe öltözött, és nem maradtak el a programok sem, a humoros és művészi előadásokat jelmezverseny, valamint kvíz követte, a buli délutántól éjszakába nyúlóan tartott. Az öregdiákok csaknem negyvenen voltak, többen külföldről jöttek haza, és tanárok is részt vettek a találkozón.

És hogy jövőre lesz-e viszontlátás a Géfin Gyula utcai épületben? „Sokan szeretnék” – mondta Gréti.