Üzenet a frissdiplomásoknak: A kudarcok tesznek egyéniséggé

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.07.17.
Üzenet a frissdiplomásoknak: A kudarcok tesznek egyéniséggé

Ne féljenek a kudarcoktól, mert azok nevelnek igazán, legyenek egyéniségek, ne akarjanak másoknak megfelelni, és ne a pénzt hajszolják, hanem feladatot keressenek maguknak, amit tudásuk, emberségük legjavát adva, ezáltal elismerést kivívva megoldanak a társadalomnak – ezekkel a szavakkal búcsúzott a végzett hallgatóktól Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese a Savaria Egyetemi Központ nyári Diplomaosztó ünnepségén.

Kétszáznyolc fő szerzett diplomát az ELTE szombathelyi campusán a tavaszi félév végén. Közülük százhatvanan kapták kézhez oklevelüket július 6-án (a hagyományok szerint) az Agora – Művelődési és Sportházban megrendezett Diplomaosztó ünnepségen; a többiek egyénileg később veszik át a végzettségüket igazoló dokumentumot.

Köszöntőjének elején Németh István párhuzamot vont az ünnepség és az aratás között, mondván, mindkettő ugyanarra az időszakra esik, és mindkettő az elvégzett munka eredményének betakarítását jelenti.

Önök átveszik a diplomáikat, mi pedig végigtekintünk azokon a gyönyörű fiatalokon, akikkel együtt dolgoztunk az elmúlt években – mondta aztán a rektorhelyettes, majd beszéde az efféle ünnepségeken szokatlan fordulatot vett. Az egyetemen olyan témákról is beszélünk, amelyek máshol tabunak számítanak, emlékeztetett Németh István, hozzátéve, a frissiplomások életük legszebb periódusát élték át az elmúlt években, de ezután kérlelhetetlenül várnak rájuk az első kudarcok, amelyekről sokan inkább nem is beszélnek, annyira félnek tőlük. A rektorhelyettes hangsúlyozta, a sikerekből nem lehet tanulni, csak elkönyvelni azt, hogy mindent jól csináltunk, a kudarcok nevelnek igazán, kontrasztba állítják az életünket, meghatároznak bennünket. A kudarcokba belehalhatunk, vagy megtanulhatunk együtt élni velük: ha felismerjük, hogy mindegyik egy–egy üzenet, nemesebbek lehetünk általuk, hiszen a kudarcok tesznek egyéniséggé – fejtegette Németh István.

„Mi általános elveket tanítottunk önöknek, de nem élhetik le az életüket általános módon, egyéniségnek kell lenniük. Örüljenek a kudarcaiknak, tanuljanak belőlük, meglátják, leginkább azok határozzák meg az életüket”

– hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Németh István kitért arra is, hogy a vizsgákon az oktatók azt követelték meg a hallgatóktól, hogy visszamondják, amit megtanítottak nekik; az egyetemi élet edzés volt, bevezető az élet nevű játékba, de ez az időszak lezárult. Alkalmazkodjanak, de ne akarjanak másoknak megfelelni, ne mások elvei alapján játsszák az életüket – hangzott el. A rektorhelyettes azzal biztatta az újdiplomásokat, hogy akkor lesznek sikeresek, ha elhiszik, hogy mindegyikükre szükség van a nagy kirakósban, valaki éppen rájuk, az ő tudásukra vár.

„Ne pénzt akarjanak keresni, hanem feladatot, amit tudásuk és emberségük legjavát adva megoldhatnak a társadalomnak. Amennyiben kudarcaik által meghatározták önmagukat, a munkájukban szívük-lelkük benne lesz, és jönnek majd a sikerek, az elismerés és a pénz is”

– mutatott rá Németh István, majd Steve Jobsot idézve hozzátette, a szél a vitorlában a szerelemmel szeretett munka mellett a társ, aki elkísér az életben.

A rektorhelyettes a végzetteknek sok sikert kívánva további életükhöz, Borhy László rektor üdvözletét is tolmácsolta.

Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar (IK) dékánhelyettese az ünnepségen jelen lévő frissdiplomás gépészmérnököket üdvözölte. Felidézte, a 2018/2019-es tanévben immár a negyedik gépészmérnök évfolyam kezdte meg tanulmányait Szombathelyen, az ország legnagyobb duális képzőhelyén. A dékánhelyettes úgy vélekedett, az egyetem jól felkészült műszaki szakembereket tud a régió munkaerőpiacának rendelkezésére bocsátani, de a gépészmérnöki mesterszakkal és az angol nyelvű képzéssel tovább erősíti képzései színvonalát. Az Informatikai Kar programtervező informatikus alapképzést is folytat a vasi megyeszékhelyen, a régióban tapasztalható informatikusszakember-hiány enyhítése érdekében. A szakkal kapcsolatos jövőbeni tervekről szólva Kozsik Tamás elmondta, a mesterképzés egyik szakirányaként ipar 4.0-val kapcsolatos ismereteket szerezhetnek majd a hallgatók a Savaria Egyetemi Központban is.

Dúll Andrea, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) dékánhelyettese ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a végzett hallgatók a képzés során a vizsgák sikeres teljesítéséhez szükséges tananyagon kívül a hétköznapi és a szakmai életükben egyaránt biztos tájékozódási pontot jelentő szemléletet is elsajátítottak: olyan humán meggyőződést, amely mindenek felett védi az emberi méltóságot, bizalmon és elfogadáson alapul, felelősséget vállal az esélytelenekért és amely felelős önmaga, valamint a rá bízott gyermekek életének formálásáért. A dékánhelyettes emlékeztetett, a kar a pedagógiában, a pszichológiában és a sporttudományokban országos szakmai vezető szereppel bír, ezért a végzett hallgatók a munkaerőpiacon értékes diplomát vehetnek át.

Az ünnepségen a hagyományok szerint a frissdiplomások hitet tettek arról, hogy Magyarország Alaptörvényéhez és a magyar néphez hűek lesznek, hivatásukat emberséggel, szaktudással, a magyar hagyományokat tisztelve és az egyetemes emberi értékeket követve, az Alma Mater jó hírnevét öregbítve végzik, valamint azon lesznek, hogy pályájukat folyamatos önképzés és szakmai megújulás jellemezze.

Ezt követően az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjában diplomát szerzett hallgatók oklevelét Németh István igazgató, a PPK-n végzettekét Dúll Andrea, a TáTK-sokét Prónai Csaba dékánhelyettes, az IK végzett hallgatóiét Kozsik Tamás adta át.

A diplomaosztó ünnepségeken hagyománnyá vált, hogy a végzett hallgatók nevében egy újdiplomás elbúcsúzik az Alma Matertől. Ezúttal Vizsy Erzsébet frissdiplomás okleveles tanító, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium egykori szakkollégistája mondott búcsúgondolatokat, hálát adva az egyetem oktatóinak többéves kitartó munkájáért, minden egyes előadásért, szemináriumért és gyakorlatért, hiszen a hallgatók az átadott ismeretek segítségével válhattak szakemberekké.

A diplomaosztón Hercz Balázs ének-zene–magyar osztatlan tanárszakos másodéves hallgató J. S. Bach 1. (G-dúr) csellószvit, Sarabande tételét adta elő kürtön.

Üzenet a frissdiplomásoknak

Üzenet a frissdiplomásoknak

0

/

0

0

/

0