Társalgó festészet II. -- kiállítás és workshop

Társalgó festészet II. -- kiállítás és workshop
11/21

2018. november 21. 17:00 - 18:00

Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.

11/21

2018. november 21. 17:00 - 18:00

Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.


LÉGY A MAGAD KORTÁRSA!

Lovaskocsival jársz? Tárcsás telefonon beszélsz? Írógépen írsz?

Érdekes, hogy amíg teljesen természetesnek tartjuk, hogy a használati eszközeinkben a legújabb technológiát, legújabb dizájnt szeretjük, sőt ezek használata, viselése gyakran státusszimbolumként jelenik, addig a kortárs kultúra, mi több a kortárs vizuális más területeit sokan elhanyagolják.

Pedig minden kornak megvannak a maga kihívásai. A ma klasszikusai a régi korok kortársai. A kultúrtörténet legtöbb időszakában szinte csak kortárs művészet létezett.

 

Az ELTE SEK Vizuális Művészeti tanszéke 2018. november 20-21-én ismét kétnapos workshop keretében foglalkozik a kortárs művészet intézményeivel, feladataival és a konkrét technikáival. 

November 20-án, kedden 14 órától a kortárs művészeti színtér és a művészetközvetítés különböző helyszíneit és módjait mutatja be előadások formájában.

A művészet és a közönség kapcsolatában nagyon nagy szerepe van a művészetközvetítésnek. Erről Bodóczky István képzőművész, művészetpedagógus fog beszélni, aki számos könyvet írt már ebben a témában.

A művészeknek sem egyszerű elindulni a pályájukon, ez a téma különösen érinti az egyetem hallgatóit, a pályakezdés lehetőségeit és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet Salamon Júlia, az FKSE elnökségi tagja mutatja be.

A művészetközvetítés legnagyobb intézményei múzeumok, kiállítóhelyek. Ennek kiemelkedő alkalma, amikor egy város összes művészeti intézménye egy nagyobb koncepció mentén szerveznek kiállításokat és más kísérő programokat. A szentendrei Art Capitalról Gulyás Gábor, a Szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója mesél.

A művészeti színtér egyre fontosabb szereplői a magángalériák. Azok szerepét és feladatait, különösképp a Kisterem Galériát és a művészeti vásárokat Valkó Margit, a Kisterem Galéria tulajdonosa mutatja be.

A kortárs, különösen az absztrakt művek kapcsán pillanatok alatt elhangzik az „ilyet én is tudok”- mondat. Martos Gábor műkereskedelmi szakértő ebben a témában írt könyve, összegyűjtve azokat az absztrakt műveket, melyeknek a leütési ára 30 millió dollár felett volt.  A keddi nap zárásaként ennek a könyvnek lesz a könyvbemutatója, megelőzve a másnapi Írók Boltja-beli bemutatót. 

A beszélgetéseket a Vizuális Művészeti Tanszék vezetője: Dr. Bordács Andrea moderálja

November 21-én a ELTE SEK Vizuális Művészeti tanszék oktatói (Gyarmati András, Dr. Hübler János, Nagy Gábor György, Nagy Csaba, Tóth Csaba, Dr. Kelecsényi Csilla, Kovács Péter Balázs, Garas Kálmán)  8 szekcióban különböző technikákkal dolgoznak a tanszék hallgatóival és a szombathelyi középiskolásokkal. Az itt készült munkákból december 7-én nyílik majd kiállítás a Zéró Galériában. A tanszék szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatot a helyi és a környékbeli középiskolákkal. Ennek része, hogy ezen középiskolák tanárainak is majd rendszeresen rendeznek kiállítást. Elsők közt épp november 21-én  17 órakor a Szombathelyi Művészeti Szakiskola jelenlegi és volt oktatóinak.

Az egyetem és a helyi középiskolák közötti együttműködést jelzi, hogy a kiállítást az ELTE BDPK rektorhelyettese, Dr. Németh István nyitja meg

 

A workshop programja itt letölthető.

A szekciók programja itt letölthető.