Száztizenegyen kaptak diplomát

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.02.19.
Száztizenegyen kaptak diplomát

Száztizenegyen vették át a diplomájukat az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) február 16-i ünnepségén az Agora – Savaria Filmszínházban, amelyen az ELTE és a szombathelyi felsőoktatás történelmében először adtak át gépészmérnöki okleveleket.

 

Januárban százharmincegy hallgató tett záróvizsgát a SEK-en, közülük száztizenegyen ünnepeltek és vették át az elmúlt évek munkájának gyümölcsét jelentő diplomát. Hatvanheten az egyetem augusztus elsejével működő új szombathelyi egysége, a BDPK hallgatójaként végeztek. Huszonnyolcan az ELTE és a szombathelyi felsőoktatás történelmében először gépészmérnöki oklevelet kaptak; azért most, mert bár a februári a keresztféléves ünnepség, ám számukra a hét féléves képzési idő miatt ez volt a „rendes” diplomaosztó.

A frissdiplomások az ünnepségen fogadalmat tettek, hogy Magyarország Alaptörvényéhez, a magyar néphez mindenkor hűek lesznek, hivatásukat emberséggel, szaktudással végezik, munkájuk során tisztelik a magyar hagyományokat és az egyetemes emberi értékeket, öregbítik az Alma Mater jó hírét, pályájukat folyamatos önképzés és szakmai megújulás jellemzi majd, hogy méltó tagjai lehessenek a hazai értelmiségnek.

A diplomaosztón másokon kívül részt vett dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar (IK) dékánja, dr. Dúll Andrea, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) dékánhelyettese, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, valamint a gépészmérnöki képzés hét partnercégének vezetői és képviselői.

Ünnepi köszöntőjében dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a BDPK igazgatója tolmácsolta dr. Borhy László rektor frissdiplomásoknak szóló üdvözletét. Majd az intézményvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén hatvanadik évfordulóját ünneplő szombathelyi felsőoktatást a Berzsenyi Dániel nevével fémjelzett magas színvonalú pedagógusképzés tette naggyá a ’70-es, ’80-as években. A rektorhelyettes hangsúlyozta, az ELTE-csatlakozás megnyitotta az utat, hogy a Berzsenyi-brand 21. századi tartalommal újjászülethessen. Dr. Németh István kifejtette: jelenleg hiánycikk a fiatalokat motiváló, az érdeklődésüket ébren tartó, képességeiket hatékonyan fejlesztő, a világban való eligazodásukat segítő pedagógus, ezért a Berzsenyi-projekt a pedagógusképzés módszertanának megújításáról fog szólni. A rektorhelyettes a gépészmérnöki képzést méltatva elmondta, a szak az ELTE keretében jó kezekbe került.

Dr. Horváth Zoltán beszédében hangsúlyozta, az ELTE-diploma értéke nemzetközi összehasonlításban is mérhető, az intézményben végzettek erős szakmai tudással lépnek ki a munkaerőpiacra. Az IK szombathelyi hallgatói közül tízen műszaki menedzser, huszonnyolcan gépészmérnöki alapszakon (huszonnégyen duális formában) végeztek. A dékán elmondta, százharminc hallgatójával a szombathelyi duális gépészmérnöki szak az ország legnagyobb duális képzése, amely a HVG felsőoktatási rangsorában országos viszonylatban már a harmadik, a vidéki képzések közül az első helyen áll. A gépészmérnöki képzésre a bekerüléshez szükséges átlagos pontszám a második legmagasabb az országban, immár elindult az angol nyelvű és a mesterképzés is.

Dr. Dúll Andrea köszöntőjében emlékeztetett: az ELTE-csatlakozással a Savaria Egyetemi Központ az ország vezető egyetemének része lett. A dékánhelyettes szavai szerint a PPK szakmaiságából, értékrendjéből és szemléletmódjából az következik, hogy a SEK-kel való kapcsolatot mindig az egyenjogúság, egymás értékeinek tisztelete, a kölcsönös segítés jellemezte. A PPK kiemelten kezeli a szombathelyi fejlesztéseket, és a karon nem csak a diákokkal, hanem az oktatókkal kapcsolatos elvárások is megegyeznek Budapesten és a vasi megyeszékhelyen – hangsúlyozta a dékánhelyettes.

Dr. Hende Csaba a gépészmérnöki képzésről szólva kiemelte: a szak elindulása az együttműködés sikere és diadala volt. Felidézte, a képzést kezdeményező cégek határozott nyomására először a város, majd a megye és a kormány is elfogadta, hogy bár merőben új szakról van szó Szombathelyen, ez a város további fejlődésének egyik feltétele.

Harangozó Bertalan köszöntőjében arra hívta fel a most végzettek figyelmét, hogy a karrierépítés mellett keressék meg azt a társat, akivel az életük teljessé válik. 
Puskás Tivadar szerint az értelmiség tagjai, amelynek legfiatalabb tagjai a most végzettek, példaképek, akiknek feladata, hogy a kisebb és nagyobb közösségekben meghatározzák a jó irányt.

Mándli Péter, a BPW Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a gépészmérnöki képzés céges partnerei nevében azt tanácsolta a frissdiplomásoknak, hogy a jövőben is az eddigiekhez hasonlóan, kitartóan, tisztelettel és alázattal végezzék a munkájukat. „Lenyenek büszkék a diplomájukra, mi, cégek is azok vagyunk. Szép munka volt” – hangzott el.

A végzett hallgatók nevében Rozmán Kristóf okleveles magyartanár és történelemtanár búcsúzott az Alma Matertől. A többiekhez szólva elmondta, tegyenek értékessé minden másodpercet, hiszen az elszalasztott lehetőség kidobott pénz.

Az ünnepségen közreműködött Országh Eszter és Takács Ádám, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes szólistái – akik somogyi páros improvizációkat mutattak be – és dudán Molnár Péter, az együttes művészeti vezetője.

Száztizenegyen kaptak diplomát

Száztizenegyen kaptak diplomát

0

/

0

0

/

0