Sokrétű tudományos tevékenységet folytatnak

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.02.19.
Sokrétű tudományos tevékenységet folytatnak

Az ELTE ugyan gyakorlatorientált üzleti típusú közgazdászképzést folytat Szombathelyen, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék oktatói fontosnak tartják a tudományos tevékenységet is. Ennek legutóbbi példája volt a tanszék által a közelmúltban Határterületek címmel megrendezett konferencia.

A rendezvényen nem csupán a helyi erők képviseltették magukat, hanem érkeztek oktatók, doktoranduszok a régió több pontjáról és külföldről, illetve az üzleti szféra szereplői is előadásokkal képviseltették magukat. A Kovács László és Székely Klára egyetemi adjunktusok által szervezett konferencián többek között a Maribori Egyetem és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának elődói számoltak be legfrissebb kutatási eredményeikről, az utolsó szekcióban pedig a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék hallgatói ismertették saját kutatásaikat és eredményeiket. A nap folyamán négy szekcióban hangzottak el előadások.

Megnyitó beszédében Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese emlékeztetett: a szombathelyi felsőoktatás a 2019/2020-as tanévben rendezvénysorozattal ünnepli hatvanéves jubileumát, amelynek ez a konferencia is része.

A rektorhelyettes kiemelte, az ELTE számára Szombathelyen a gazdálkodástudományi képzési területet erősítése az egyik legfontosabb fejlesztési irány.

Varga Imre, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék vezetője köszöntőjében felidézte, hogy a szombathelyi közgazdászképzés sikertörténetként indult. Történetének elmúlt két évtizedében a tanszék ugyan hullámvölgyet is megélt, de miután a Savaria Egyetemi Központ 2017-ben csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, meredeken felfelé ívelő pályára állt.

Varga Imre az elmúlt három év legfontosabb eredményei közé sorolta, hogy magasan kvalifikált oktatókkal erősödött a tanszék, elindult a turizmus–vendéglátás, valamint a pénzügy–számvitel alapszak, és akkreditáció alatt áll a vállalkozásfejlesztés mesterszak, a hallgatói létszám csaknem háromszorosára nőtt és a beiskolázás szempontjából fontos stratégiai együttműködési megállapodásokat kötöttek közgazdasági, illetve kereskedelmi szakgimnáziumokkal.

„Célunk, hogy az ELTE meghatározó szerepet játsszon a közgazdászképzésben Szombathelyen”

– hangsúlyozta a tanszékvezető.

Varga Imre hozzátette, bár az ELTE gyakorlatorientált üzleti típusú közgazdászképzést folytat Szombathelyen, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék oktatói sokrétű tudományos tevékenységet is folytatnak. A tanszéken az ELTE Társadalomtudományi Karához kapcsolódó kutatócsoport alakult, és 2017 óta házi tanácskozást épp úgy rendeztek, mint nemzetközi tudományos szimpóziumot.

A Határterületek elnevezést kapott konferenciáról szólva kiderült, a címadás tükrözi a tanszék oktatóinak széles tudományos érdeklődését, hiszen olyan témákban végeznek kutatómunkát, amelyeknek nem csupán gazdálkodástudományi vetületei vannak, hanem más tudományterületekkel is kapcsolatba hozhatók.

Az elhangzott húsz elődásban a teljesség igénye nélkül szemezgetve olyan témák szerepeltek, mint például az érzelmi intelligencia fontossága egy vállalat életében, a közművelődés szerepe a kulturális alapú gazdaságfejlesztésben, a dunántúli térség fogyasztói szokásainak változása, a zsírok és zsírsavak szerepe az egészség megőrzésében gazdasági leképeződésekkel, valamint a turizmus és az etika összefüggései az alternatív turizmus kérdéskörében.

Sokrétű tudományos tevékenységet folytatnak

Sokrétű tudományos tevékenységet folytatnak

0

/

0

0

/

0