Repülésmeteorológus lett a fizika alapszakos egyetemistából

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.01.08.
Repülésmeteorológus lett a fizika alapszakos egyetemistából

Egykori hallgatónk mesélt arról, miért választotta a szombathelyi egyetemet, és mihez kezdett az itt megszerzett diplomájával.
Az őszi félévben is számos izgalmas vetített képes előadással várta az érdeklődőket a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja a Savaria Egyetemi Központban. Ahogy a korábbiakban, úgy ebben a szemeszterben is voltak olyan előadások, amelyeket leendő, vagy szárnyaikat bontogató szakemberek tartottak – jelenlegi és egykori hallgatóink, akiknek tevékenysége a nagyközönség érdeklődésére is számot tart.
A legutóbbi rendezvényen Hérincs Dávid, a HungaroControl észlelő-előrejelzője beszélt szakmájának szépségeiről, aki az ELTE hallgatói lapjának, az ELTE Online-nak interjút is adott. Ebből kiderül, gyermekkorától érdekelte a meteorológia, a gimnáziumi években pedig már biztos volt benne, hogy meteorológus szeretne lenni.
Arról, hogy az ehhez vezető út első lépéseként miért a Savaria Egyetemi Központot választotta, azt mondta: „Meteorológiát mesterképzés keretében lehet tanulni. Az ELTE Természettudományi Karán bemeneti követelmény a fizika, a földtudományi vagy a környezettan alapszak elvégzése. Azért a fizika BSc mellett tettem le a voksomat, mert ez indult a hozzám közeli szombathelyi egyetemen. A fizikai és a matematikai ismeretek sokat segítettek abban, hogy később felvételt nyerjek mesterszakra.”
A fizika alapszakon kötelező hathetes szakmai gyakorlat is nagyban hozzájárult Dávid szakmai portfóliójához: a szombathelyi meteorológiai állomáson, Pétervári Tibornál töltött gyakorlat végén a szakember javaslatára észlelővizsgát tett.

A teljes interjú itt olvasható.