Polgári sorsokról és a vezeték nélküli telefon szombathelyi feltalálójáról

Két kötet a SEK két oktatójának tollából

Kleinhappel Miklós | 2019.01.22.
Polgári sorsokról és a vezeték nélküli telefon szombathelyi feltalálójáról

Hogyan élt Szombathely polgársága a 18. században? Ki volt az az „elfelejett szombathelyi feltaláló”, aki már több mint száz évvel ezelőtt a vezeték nélküli telefon megvalósításán gondolkodott?

A közelmúltban az ELTE Savaria Egyetemi Központ két oktatójának is jelent meg új könyve. Egy történelmi és egy műszaki tárgyú kötetet ajánlunk. Mindkettő fontos helytörténeti munka.

Dr. Čierna Ľubica főiskolai docens Polgári sorsok alakulása Szombathelyen a 18. században című könyve társadalomtörténeti vizsgálódás. Az izgalmasnak ígérkező mű hagyatékokat, végrendeleteket, bonyolult családi kapcsolódásokat, személyes tárgyakat dolgoz fel. Az „ötutcás” privilegizált püspöki mezőváros, Szombathely 18. századi polgáraiban erősen élt a városi közösséghez tartozás tudata és a polgári azonosságtudat, miközben nyitottság, vállalkozó szelleműség is jellemezte őket, a városért is dolgoztak. A kötetben szereplő emberek életükkel, munkájukkal hagytak nyomot maguk után a város történelmében. Olyan emberekről szól a könyv, akik mindannyian arculatot teremtettek maguknak. „A narráció által kirajzolódnak életpályák, egyéni sorsok, családtörténetek, de gondolkodásmódjuk, műveltségük, anyagi kultúrájuk is” – olvasható a könyvet kiadó Globe Edit honlapján.

Dr. Nemes József egyetemi docens a Vas vármegye műszaki nagyjai című, 2017-ben indult, a Szülőföld Könyvkiadónál megjelenő sorozatban Hollán Ernőről és Almásy László Edéről szóló kötetei után ezúttal az „elfelejtett szombathelyi feltaláló”, Musics Zsigmond életével és munkásságával ismerteti meg az érdeklődőket. A sorozat hiánypótló, hiszen bár Vas vármegye hazánknak és a nagyvilágnak is számos kiválóságot, köztük műszaki szakembereket adott, korábban nem volt még ehhez fogható gyűjtemény az életrajzi sorozatok között. „Musics Zsigmond már 1895-ben foglalkozott olyan távíró üzem kialakításával, amelyhez nem kell helyi telepeket alkalmazni, hanem egy központi áramforrással – tápegységgel – biztosítsák a távírókészülékek és távíróhálózatok működését. Ez egy olyan felismerés, amely egymagában is megérdemelné, hogy nevét megismerjük és ne feledjük. 1901-től több országban is szabadalmat jelent be vezeték nélküli telefonkészülék kivitelezésére. Több mint száz évvel ezelőtt egy Szombathelyen ténykedő távírász tiszt gondolatában a telefon vezeték nélküli kivitelezése jelenti a megoldandó problémát” – olvasható a kötet ajánlójában.