Ott voltunk, amikor túlestek az utolsó megmérettetésen a végzősök

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.07.17.
Ott voltunk, amikor túlestek az utolsó megmérettetésen a végzősök

Június 28-án, pénteken véget ért a tavaszi félév záróvizsga-időszaka az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK). Záróvizsgára háromszázharminchét hallgató jelentkezett. A végzősök többtagú bizottság előtt adtak számot tudásukról.

A diplomához vezető út vizsgákkal van kikövezve, amelyek közül az utolsó, a záróvizsga a legösszetettebb. Az elmúlt csaknem két hétben a SEK erre a célra kijelölt termei előtt alkalomhoz illő, elegáns öltözetben csoportosultak a nagy megmérettetés előtt álló hallgatók, akik teljesítették eddigi tanulmányi kötelezettségeiket.

Pénteken délelőtt az A–épület földszintjén anglisztika alapszakos végzősök szóban vizsgáztak. Ott jártunkkor többen még feszülten várták, hogy rájuk kerüljön a sor, ők a tételeikbe merülve addig ismételték az anyagot, amíg csak lehetőségük volt rá. Közben hárman a teremben tartózkodtak, akik közül egyvalaki éppen felelt, két (sors)társa a kihúzott tétel vázlatán dolgozott.

Ketten, Dalma és Bettina már sikeresen túlestek a számonkérésen. A lányok elmondása szerint hetekkel ezelőtt nekiálltak a záróvizsgára történő felkészülésnek, az utóbbi két hetük pedig gyakorlatilag csak tanulásból állt, mint fogalmaztak, azért, hogy jól teljesítsenek, ne csak átcsússzanak a vizsgán.

„Három napja vizsgázunk: szerdán a szakdolgozatunk megvédésével kezdtünk, csütörtökön a nyelvi modul és a nyelvészet következett, ma pedig a szóbelin kellett helytállnunk” – idézte fel Dalma, aki szerint a csütörtöki rész volt a legmegterhelőbb, amikor reggel fél kilenctől délután négy óráig tartott a számonkérés, majd a nap hátralévő részében a mai szóbelire készültek.

Leginkább a második vizsganap adta fel a leckét Bettinának is, különösen a nyelvészet, számára az bizonyult a legnehezebbnek, de a pénteki szóbelire is sokat kellett tanulni. „Tizenkét–tizenkét tételünk volt angol irodalomból és történelemből, amelyek átfogó témákról szóltak, és sok alkotó sok műve szerepelt bennük. Ráadásul nem mindegy, hogy mellénk szegődik-e a szerencse, és azok közül a tételek közül húzunk-e ki egyet, amelyeket a legjobban tudunk” – érzékeltette Bettina, milyen apróságokon is múlhat, hogy végül hányas lesz az osztályzat.

Dalma és Bettina a hat féléves képzés alatt az anglisztika alapszak idegennyelvi menedzserasszisztens specializációját választotta, amelynek keretében sok gazdasági, vállalati, szakfordítói ismeretet sajátítottak el.

„Diplomával a kezünkben visszaülünk az iskolapadba, hogy újabb szakfordítói végzettséget szerezzünk. Mindketten ugyanazt és ugyanott tanuljuk majd: Győrben levelező posztgraduális képzés keretében gazdasági szakfordító képesítés megszerzése a következő célunk” – mondta Dalma.

„Nem véletlenül választottuk az angol nyelvet, mi ebben vagyunk jók, olyan munkahelyet szeretnénk, ahol ezzel foglalkozhatunk”

– tette hozzá Bettina.