Nemes és embernemesítő a tanítók munkája

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós; Videó: Csuk Csaba | 2019.03.14.
Nemes és embernemesítő a tanítók munkája

Generációk ünnepelték a hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal megrendezett Tanítók napját Szombathelyen, amelyen – „döbbenetes” visszajelzést adva a pedagógusok számára – az is kiderült, hogy a gyerekek szerint milyen egy boldog iskola.

2019-ben 150 éves a magyar állami tanítóképzés. A jubileumi évben a hazai tanítóképző felsőoktatási intézmények, köztük az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központja (BDPK) is megrendezte március 12-én a Tanítók napját, ekképp is ráirányítva a figyelmet a tanítói hivatásra.

A programsorozat nyitányaként kisgyerekek, tanító szakos egyetemisták, bolyais pedagógusok és a BDPK vezetése, oktatói, valamint munkatársai először a nagy elődök és napjaink tanítói előtt tisztelegtek a Szily János utcában található libanoni cédrusnál, az öt éve ültetett Tanítók fájánál.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a BDPK igazgatója ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a tanítók jeles személyiségek, akik gondoskodásukkal, szeretetükkel indítják el a legifjabbakat a tanulás rögös útján. Az igazgató hangsúlyozta, a BDPK feladata, hogy a legjobb tanítókat adja a társadalomnak, erre garancia, hogy az intézmény Magyarország legkiválóbb és legnépszerűbb egyetemének része. Az ELTE neve a minőségbiztosítás záloga.

Dr. Molnár Béla, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézet igazgatójának szavai szerint nemes és embernemesítő a tanítók munkája. Az igazgató elmondta, Magyarországon 996-tól léteznek iskolák, az első tanítóképzők Mária Terézia korában jöttek létre, 150 éve pedig elindult az állami tanítóképzés, amely modernségével a felekezeti iskolák számára példaként szolgált. A szombathelyi tanítóképzés a 2019/2020-as tanévben ünnepli hatvan éves évfordulóját, az elmúlt évtizedekben sok ezer tanító végzett az intézményben. Továbbra is jól felkészült tanítókat küldünk az iskolákba – tette hozzá dr. Molnár Béla.

Az ünnepségen az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium harmadikosai tanító szakosok segítségével virágokat helyeztek el a libanoni cédrus tövébe és színes szalagokat kötöttek az ágaira. A szalagokra azokat a kívánságokat írták, amelyeket általános iskolás gyerekek a BDPK által meghirdetett Boldog iskola – boldog iskolás című rajzpályázatra küldtek be.

A rajzpályázat eredményhirdetésén és a műveket bemutató kiállítás megnyitóján, már a B–épület aulájában a BDPK Vizuális Művészeti Tanszék docense, Tóth Csaba festőművész a tanárok számára döbbenetesnek nevezte a visszajelzéseket. Volt, aki azt írta, hogy a boldog iskola a család meghosszabbítása, más szerint az iskola legyen fényes, csillogó palota, csak a jóra neveljen, de akadt olyan gyerek is, aki az anyukáját is magával vinné az iskolába. Mások szerint az iskolában minden nap lehessen labdázni, nevetni, sok virág legyen benne, nagyok legyenek a tantermek vagy éppen zseniképző legyen. Mi, tanárok ezekből a válaszokból tanuljuk a legtöbbet – hívta fel a figyelmet Tóth Csaba. A festőművész a beküldött munkákat értékelve elmondta, azokat a rajzokat díjazták, amelyeken a kívánságokat jól sikerült megfogalmazni képi eszközökkel.

A rendezvény folytatásában a Lufi együttes közreműködésével táncház várta a gyereket, majd Boldogságmesék címmel interaktív meseóra, tanító szakos hallgatók előadásában. A programsorozatot a szombathelyi tanítóképzésről szóló kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyről külön cikkben számolunk be.

Nemes és embernemesítő a tanítók munkája

Nemes és embernemesítő a tanítók munkája

0

/

0

0

/

0