Nem a diploma, hanem a jó döntések a fontosak

Kocsis Marcell – Fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.09.13.
Nem a diploma, hanem a jó döntések a fontosak

Szeptember 11-én elstartolt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vas Megyei Kormányhivatal rendezte, számos kiállító bemutatójával kísért Vas megyei karrierhét, pályaorientációs show és állásbörze az Aréna Savariában, sorban a harmadik. A leginkább az iskola és pályaválasztás előtt álló, általános- és középiskolásokat megmozgató rendezvényen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja idén is képviseli magát.

A kedden délelőtt tartott megnyitón elsőként Dunai Péter, a kamara főtitkára beszélt. Megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a pályaválasztás előtti időszak az egyik legfontosabb az ember életében, a jó döntéshez pedig minden segítséget meg kell adni. Összefoglalta az ezzel kapcsolatos legfontosabb időszerű jelenségeket is: nőtt a hiányszakmák száma, egyre inkább szembetűnő a szakemberhiány egyes ágazatokban, mindez pedig demográfiai változásokkal párosul, csökken a diákok száma; ezek tudatában érthető, hogy miért fontos minden lehetőséget áttekinteniük a fiataloknak.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszönetet mondott a szervezőknek és kiállítóknak, de a legfontosabb résztvevők mégiscsak az érdeklődők, tette hozzá. Közel kétezer diák számára szervezték meg idén is az állásbörzét, amelynek egyik célja a szakmák presztízsének visszaállítása. „Legyenek bátrak, tanuljanak élethossziglan!” – zárta gondolatait a diákokhoz fordulva.

Az ELTE, az ország legnagyobb egyeteme képviseletében Dr. Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes szólt a fontos döntések előtt álló fiatalokhoz. Bár szavai szerint a „másik térfélen játszik”, a felsőoktatás területén, a rektorhelyettes szerint új irány, hogy az ELTE a szakemberképzésekkel kapcsolatos tennivalóról sem határolódik el: a leszakadó, lemorzsolódó hallgatóknak új lehetőségeket, akár szakmát kell mutatni. Az egyetemeknek pedig valóban azokra a tanulókra van szüksége, akik képesek a képzéseket elvégezni. Bár hazánkban eddig alig elképzelhető a szakmák világa és a felsőoktatás közötti átjárhatóság, Németh István szerint az ELTE ezen változtatni szeretne, mindkét irányba kinyitná a kapuit. A rektorhelyettes is tanáccsal zárta beszédjét: „Nem kell mindenáron mindenkinek diploma, de a jól megtervezett karrier és életpálya a biztos út.”

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is köszönetét fejezte ki a magas színvonalú rendezésért: a megye ötven legnagyobb munkaadója mind képviselteti magát a sok-sok fiatalt érdeklő eseményen.

A Savaria Egyetemi Központ standja csütörtök 9 órától várja az érdeklődőket; az egyetem oktatói az Aréna Savaria színpadán is bemutatják a szombathelyi felsőoktatás új képzési palettáját, de szívesen válaszolnak személyesen is minden felmerülő kérdésre.

Nem a diploma, hanem a jó döntések a fontosak

Nem a diploma, hanem a jó döntések a fontosak

0

/

0

0

/

0