Négy évtized után is kötődnek az intézményhez

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.09.24.
Négy évtized után is kötődnek az intézményhez

A Savaria Egyetemi Központ jogelődjében, a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1977-ben népművelő–magyar szakon végzett öregdiákok találkoztak szeptember 22-én, szombaton délután a Tanácsteremben.

A múltidéző összejövetelen három egykori pedagógus, Horváth Margit, Benke Éva és Bejczy Károly is ott volt. Őket korábbi tanítványaik virággal köszöntötték. A Savaria Egyetemi Központot dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese és Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője képviselte.

Dr. Németh István házigazdaként elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy a SEK a jövőben szeretné rendszeressé és szervezetté tenni az öregdiák találkozókat, hiszen fontos, hogy az egykori hallgatók kapcsolatban maradjanak az intézménnyel. A rektorhelyettes azt is fontosnak tartja, hogy a jelenlegi hallgatók találkozzanak azokkal, akiknek a pedagóguspálya iránti kitartása és elkötelezettsége példaértékű, erre pályaorientációs rendezvényen kerülhet sor. Dr. Németh István részletesen beszélt a Savaria Egyetemi Központ közelmúltjáról, jelenéről és jövőbeni terveiről, hangsúlyozva, hogy az intézmény a berzsenyis hagyományokra építve, de a 21. századi kihívásoknak megfelelve a régió pedagógusképző intézményeként szeretné visszanyerni ’70-es és ’80-as évekbeli rangját.

A szervezők egyike, Éliás Zsuzsanna úgy vélekedett, van mire emlékezniük és büszkének lenniük a megjelenteknek, és azt kívánta, hogy a jelenlegi hallgatók legalább úgy kötődjenek az intézményhez, mint ahogy ők, több, mint négy évtized után is.

Benke Éva nyugalmazott tanár szerint az egykori képzőben évtizedek múlva is élő kapcsolatok születtek az emberek között. Aurája volt az intézménynek és az itt dolgozóknak, ezért nem lehetett másképp elképzelni az életet, mint a képzőben – fogalmazott. Ez hatott mindenre, megvolt az a titokzatos áramlás, ami szerencsés esetben egy színházban a nézőtér és a színpad között megvan – tette hozzá.

Négy évtized után is kötődnek az intézményhez

Négy évtized után is kötődnek az intézményhez

0

/

0

0

/

0