Közvilágítási rekonstrukció Répáshután

Prof. dr. Kolláth Zoltán – Fotó: Pixabay (illusztráció) | 2018.07.31.
Közvilágítási rekonstrukció Répáshután

 

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével, az Eszterházi Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem közreműködésével egy tudományos konzorcium kezdte meg a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat 2017. szeptemberében az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 azonosító számú "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" című projekt keretén belül, melyhez 979,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió támogatásával. A projekt jelentős eleme mintaszerű világítási környezet kialakítása két kistelepülésen, melyek egyike Répáshuta.

A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája, pedig ugyanannyira oda kellene figyelni rá, mint a többi szennyező forrásra. A fény hatással van a növényekre, állatokra és hasonlóan az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, vagy akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti.

A ragadozó-zsákmány kapcsolatok felborulhatnak és az éjszakai fajok növekvő mértékben elveszthetik életterüket. Ezzel egyidejűleg a fény előállítása egyre olcsóbbá válik a modern technológia jóvoltából. Ráadásul a kibocsátott fény nagyobb arányban tartalmaz kék komponenst, ami káros a környezetünkre. A fényszennyezés mértéke évente 5-10%-kal növekszik világviszonylatban.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével, egy tudományos konzorcium kezdte meg a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat az EFOP-3.6.2-16 kiírásban elnyert "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" című projekt keretén belül. A nemzetközi együttműködésben zajló kutatások kiterjednek a fényszennyezés hatásának széles körű vizsgálatára, Magyarország fényszennyezettségi állapotának felmérésére.

A projektben jelentős súllyal szerepel egy olyan világítási projekt, amellyel demonstrálják, hogy lehetséges olyan közvilágítást kiépíteni, ami a környezet szempontjából is előnyös, miközben teljesíti a közvilágítással szemben támasztott követelményeket. Két kistelepülésen (Bárdudvarnokon és Répáshután) épül ki olyan világítási rendszer, ami nemzetközi viszonylatban is mintaértékű a környezetbarát megoldások tekintetében. A berendezések emellett támogatják a tudományos kutatásokat is, amelynek segítségével a világítási rendszerek üzemeltetése optimalizálható.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 979,99 millió forint uniós támogatás felhasználásával, futamideje 38 hónap.