Komolyan és játékosan az Európai Unióról

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.05.15.
Komolyan és játékosan az Európai Unióról

Hallgatóknak szóló EU-s délutánt rendezett május 8-án az egyetemi könyvtár keretein belül működő ELTE SEK Európai Dokumentációs Központ (EDK). Akik ott voltak, azok bebizonyították, hogy sokat tudnak az unióról, és nem kérdés, hogy részt vesznek az európai parlamenti választáson.

Az EDK 1997 óta áll az Európai Unió után érdeklődő hallgatók és oktatók rendelkezésére Szombathelyen. A központ egy olyan könyvtár, amely a nyilvánosságot érintő uniós témákkal foglalkozik helyi és regionális szinten, elősegíti az uniós kérdésekről folytatott párbeszédet, és együttműködik egyéb uniós vagy helyi információs hálózatokkal és kapcsolattartó pontokkal.

Ilyen információs pont a megyeszékhelyen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében található Europe Direct Iroda, amely gazdaságfejlesztési koordinátora, Takács Tamás révén képviseltette magát a rendezvényen.

Az EU-s délután célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a május 26-i európai parlamenti választás fontosságára. A programban egy, a témában jártas egyetemi oktatóval folytatott beszélgetés mellett az Európai Unióval kapcsolatos kvíz és activity is helyet kaptak, amelyeken a hallgatókból álló csapatok mérhették össze tudásukat.

A résztvevőket az EDK képviseletében Bognárné dr. Lovász Katalin adjunktus köszöntötte. Majd Takács Tamás arról beszélt, hogy az Europe Direct Irodák Európa-szerte közel ötszáz helyen fogadják ügyfeleiket, Magyarországon az összes megyében működik egy-egy. Magánszemélyek leginkább a külföldi munkavállalással összefüggő kérdéseikkel fordulnak hozzájuk, a vállalkozások a határon átnyúló tevékenységekkel kapcsolatos ügyekben. Az iroda kiemelt feladata az ismeretterjesztés, Takács Tamás hangsúlyozta, hogy bár a fiatalokkal kapcsolatban pozitív tapasztalataik vannak, hiszen leginkább ők érzik az uniós tagság előnyeit, a magyar társadalom nagy része még nem gondol magára európai uniós állampolgárként.

Utóbbi kijelentést Székely Klára adjunktus, politológus – akivel Bognárné dr. Lovász Katalin beszélgetett – azzal árnyalta, hogy ő a most egyetemistává váló generáció tagjai esetében már lát némi érdeklődést az Európai Unió iránt, ám ez pusztán annak köszönhető, hogy megmozgatja a fantáziájukat a külföldi tanulás és munkavállalás. Szerinte a fiatalok döntő többségét sem a politika, sem az EU-val kapcsolatos politizálás nem foglalkoztatja, ismereteik sincsenek az unió működéséről, a témára már-már lehetetlen ráirányítani a figyelmüket. Székely Klára úgy véli, ennek legfőbb oka, hogy a sajtó általában nem az unió működésével, döntéshozatali folyamataival kapcsolatos hírekről számol be, hanem leginkább a napi drasztikus aktuálpolitizálásról, ami a fiatalok számára riasztó. Az egyetem feladata ezért egyebek mellett az, hogy nem csak az efféle rendezvények segítségével, hanem a mindennapi oktatás során is közösségi tudatra és közösségformáló gondolkodásra nevelje, motiválja a hallgatókat, ahogy azt az ELTE Savaria Egyetemi Központ számos eszközzel meg is teszi – hangsúlyozta Székely Klára.

Komolyan és játékosan az Európai Unióról

Komolyan és játékosan az Európai Unióról

0

/

0

0

/

0