Kiállítótér az üvegajtón túl

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.12.11.
Kiállítótér az üvegajtón túl

Aki belép az A–épület földszintjén a fotocellás üvegajtón, mostantól egy ízlésesen berendezett kiállítótérbe csöppen, ahol a Vizuális Művészeti Tanszék oktatóinak munkáiból láthat másfél–kéthavonta megújuló tárlatot.

A Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói és oktatói nem először töltenek meg művészettel tereket a Savaria Egyetemi Központban. 2015-ben például egy hallgató rajzolta tele graffitivel a pingpongterem falait, amikor felmerült az ötlet, hogy valamivel fel kellene dobni a csupasz falakat. De csupasz falak még számos helyen találhatók az épületekben, a tanszék pedig nem rest ezeket műalkotásokkal megtörni, így mostanra a vizuális művészeknek otthont adó A–épület emeleti részeinek egyre több pontján láthatók festmények. Ám ezeken túl a tanszék szívesen varázsol galériát az épület egy-egy folyosójából; először 2014-ben tette ezt, akkor nyílt meg a Díszteremtől balra a Zéró Galéria, amely azóta is rendszeresen ad otthont tárlatoknak.

Most pedig Galéria One néven új kiállítótérrel lett gazdagabb a Savaria Egyetemi Központ, amelynek első, Mix című kiállításának megnyitójára december 11-én került sor. A helyszín ezúttal is az A–épület, a földszinten található fotocellás üvegajtó mögötti, Savaria Campus Irodába vezető folyosó.

A részletekről Nagy Gábor György adjunktustól megtudtuk, a koncepciót dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese találta ki, a tanszék munkatársai pedig örömmel valósították meg és adták hozzá a munkáikat, létrehozva így egy izgalmas mixet. „Nem csak egy kiállítás nyílt meg, hanem egy nulla forintból, az adott berendezési tárgyak harmonikus elrendezése segítségével gyönyörűen berendezett új tér is. A kiállított művek mindegyike megtalálta a lehető legjobb helyét, és így a kiállításon olyan érzésünk támad, mintha minden az adott helyre készült volna. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy szenzációs dolog. A folyosón igen sok dolgozó közlekedik, és már az első visszajelzések alapján úgy tudjuk, hogy az új térben jelentősen nőtt a komfortérzetük.” – mondta el Nagy Gábor György.

Dr. Németh István szerint a Galéria One üzenete az, hogy a tanszék oktatói nem csupán tanítanak, hanem jelentős művészeti tevékenységet is végeznek. Dr. Bordács Andrea tanszékvezető ehhez hozzátette: a galériában látható munkák amellett, hogy gyönyörködtetnek, a tanszék képzéseit is népszerűsítik.

A rögtönzött tárlatvezetés közben, amelyen dr. Bordács Andreán kívül Nagy Csaba főtanácsadó és Nagy Gábor György osztott meg információkat a művekről, a résztvevők alaposabban is megcsodálhatták az alkotásokat. Az üvegajtó mellett Nagy Csaba feltűnő zöld színű, a pszichére ható munkáit minél tovább nézi a látogató, annál inkább „életre kelnek”, a főtanácsadó másik, szürreális, meseszerű, részben számítógép segítségével készült alkotása pedig a természetközeliség fontosságát hangsúlyozza. Nagy Gábor György három darabból álló, olaj alapú, graffiti technikával felülfújt, a holtomiglan-holtodiglan motívumot felhasználó képeivel van jelen a kiállításon. Garas Kálmán fotóművésznek egy 2016-ban készült nagyméretű Kocsis Zoltán-portréja szerepel az anyagban, természetesen a klasszikus fekete-fehérben, amely „nem viszi el a figyelmet más irányba arról, ami fontos”, vagyis a pillanat tartalmiságáról. Gyarmati András adjunktus restaurátori munkáit nem lehet kiállítani, de egy tanulmányhoz készült munkája révén jelen van a kiállításon. Dr. Kelecsényi Csilla főiskolai docens színes képe textíliára emlékeztet, Tóth Csaba főiskolai docens pedig egy rá jellemző színvilágú, méretű és alakú, klasszikus, közismert képet megidéző festménye által képviselteti magát. Hübler János adjunktus egy betonkockát „léptetett elő” szobor státuszba, amelyet Chilében egy építésszel közösen készített, Kovács Péter Balázs főiskolai docens, aki rendszerint képpárokban vagy -sorozatokban gondolkodik, ezúttal az előbbiek közül választott egy karakteres színvilágú művet.

A kiállítás 2019. március 3-ig tekinthető meg hétfőtől szombatig 10 és 17 óra között.

Kiállítótér az üvegajtón túl

Kiállítótér az üvegajtón túl

0

/

0

0

/

0