Kétnyelvű kötet jelent meg az eszéki nyelvföldrajzi konferenciáról

Dr. Vörös Ferenc | 2019.01.14.
Kétnyelvű kötet jelent meg az eszéki nyelvföldrajzi konferenciáról

A tanulmányok magyarul és horvátul is olvashatók.

2018. május 24–25. között került sor Eszéken A nyelvföldrajztól a névföldrajzig című konferenciasorozat kilencedik rendezvényére. A látszólag szerteágazó tematikájú előadások a Név és társadalom a magyar nyelvterület peremén alcímhez fogta egységes keretbe. Az előadók között nyelvészekkel, történészekkel, geoinformatikusokkal, néprajzosokkal, levéltárosokkal, kisebbségkutató szakemberekkel találkozhatunk. A különféle szakterületek képviselői a két nap során termékeny dialógust folytattak egymással, igazolván azt, hogy név és társadalom összefüggésének árnyalt bemutatása komplex megközelítésmódokat igényel.

A nemzetközi tanácskozás megszervezésében három kárpát-medencei egyetem tanszékei működtek együtt: az ELTE Savaria Egyetemi Központ Magyar Nyelvtudományi Tanszéke, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem BTK Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke, illetőleg az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint Történettudományi Tanszéke.

A két nap során tizenhét előadás hangzott el. A kéziratok véglegesítésére szabott végső határidőig tizennégy dolgozatot küldtek meg a szerzők. A szakmai lektorálás után ezek a tanulmányok olvashatók a kötetben.

A kiadvány érdekessége, hogy a kötetben minden magyar nyelvű tanulmányt horvát fordításban, s minden horvát tanulmányt magyar fordításban is közzétettek a szerkesztők.

A Savaria University Press és az eszéki Glotta Nyelvi Intézet gondozásában 2018 decemberében napvilágot látott kötet megjelentetését magyar részről a Magyar Nyelvstratégiai Intézet is támogatta.