Ízlett a magyar konyha a külföldi hallgatóknak

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.11.12.
Ízlett a magyar konyha a külföldi hallgatóknak

Harmincan kaptak ízelítőt a magyar vendégszeretetből és konyhából november 7-én este a Campus Egyetemi Clubban, ahol másokon kívül gulyás, hurka és pörkölt várta őket.

A Savaria Egyetemi Központban jelenleg harminc külföldi hallgató tanul, akik többek között Törökországból, Indiából és Pakisztánból érkeztek. Többségük, huszonketten a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogram keretében az ebben a félévben indult angol nyelvű gépészmérnöki képzésben vesznek részt, nyolcan Erasmus-ösztöndíjasként jöttek Szombathelyre, ők angol és sportszakosok.

A külföldi fiatalok a Puskás szakképző iskola mögötti kollégiumban laknak néhány őket segítő magyar hallgatótársukkal. Nagy Antal kollégiumi vezető elmondta, a hallgatók a tanévkezdés óta eltelt idő alatt összekovácsolódtak, jól érzik magukat Szombathelyen és a Savaria Egyetemi Központban, semmilyen probléma sincs velük. A helyi diákok közé is egyre jobban beilleszkednek, olyannyira, hogy négy török hallgató azt tervezi, átköltözik az egyetemi központ másik kollégiumi épületeinek valamelyikébe.

Az október 7-i vacsoraestet a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat szervezte, célja pedig az volt, hogy a hallgatók ízelítőt kapjanak a magyar vendégszeretetből és konyhából.

Mielőtt azonban a hallgatók tányérjaikkal az ételekhez léptek, dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese mondott személyes hangvételű köszöntőt, felidézve, hogy amikor ösztöndíjasként az ezredforduló környékén New Yorkba költözött tanulni és dolgozni, az egyetemen barátként fogadták, ami nagyon sokat jelentett számára. A külföldről érkezett hallgatók a barátaink, szeretjük őket – hangsúlyozta dr. Németh István, kiemelve: bátrak, hogy eljöttek egy másik országba tanulni, és azzal, hogy számukra idegen kultúrákkal is megismerkednek, világpolgárokká válnak.

A beszédet követően másokon kívül gulyás, hurka és pörkölt várta a hallgatókat, akik tányérjairól minden étel elfogyott.

Ízlett a magyar konyha a külföldi hallgatóknak

Ízlett a magyar konyha a külföldi hallgatóknak

0

/

0

0

/

0