Ismét elindult a modellépítő szakkör

Dr. Nemes József | 2019.02.15.
Ismét elindult a modellépítő szakkör

A szakkör a közoktatásban tanuló diákoknak szól, helyszíne az ELTE IK szombathelyi Savaria Műszaki Intézete.

 

A tavalyi év után az idén, immár második alkalommal tudtuk elindítani az EFOP-3.4.4-16 MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) területet érintő „Belépés a tudás közösségébe” projekt keretében az általános iskolásoknak szóló modellépítő konstrukciós szakkört.

Az első foglalkozás 2019. február 6-án volt az intézet B007-es tantermében. A diákok a foglalkozásokon az egyetem és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által vásárolt eszközállományt használják.

A konstrukciós és programozó szakkör a Savaria Műszaki Intézet, Technika-, életvitel- és gyakorlat-tanárszakos nappali tagozatos hallgatói segítségével, dr. Nemes József irányításával zajlik. A szakkör 16 héten keresztül, heti kétszer 45 percben LEGO Mindstorms készleteket felhasználva folyik. Módszertanában a legegyszerűbb gépi rendszerek építésétől, a számítógép vezérlésű mobil, önjáró, - problémákat megoldó – szerkezetek építésig jutnak el a résztvevők. Így a tanulók, megismerkednek, a gépészet, a szenzortechnika, és az irányítástechnika hardver és szoftver komponenseivel. A tanfolyam végére a tanulók eljutnak egy intelligens gépi konstrukció tudatos megépítéséig.

A jelenlegi szakkörbe a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola diákjai vesznek részt, mely a pályázat támogatásának köszönhetően ingyenes. Amint a fényképek alapján is látható, lányok is szép számmal jelentkeztek a szakköri foglalkozásokon való részvételre.

Az alábbiakban néhány kép az első nap tevékenységeiből.