Igazi csoda: káprázatos fotók és videó Kanadából

Kleinhappel Miklós Fotó: Kolláth Zoltán | 2019.09.24.
Igazi csoda: káprázatos fotók és videó Kanadából

Az idei év legerősebb mágneses viharának hála nem csupán lélegzetelállító arcát mutató sarki fényt (aurora borealist) örökíthetett meg, hanem egy másik tüneményt, a STEVE-t is láthatta Kanadában Kolláth Zoltán, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának egyetemi tanára, a Savaria Fizika Tanszék vezetője, nem mellesleg pedig a Magyar tudomány kategóriában szereplő megyei Príma-jelölt. A szakember legnagyobb élményeként tartja számon, hogy az aurora mindig más arcát mutatta, előfordult, hogy szinte villódzott az égbolt jelentős része.

Kolláth Zoltán a napokban tért haza Kanadából, ahol az egyetem EFOP 3.6.2-16-2014-00014 számú, Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén elnevezésű projektjének támogatásával részt vehetett az ország űrügynökségének egy sztratoszféraballon-kísérletében. A munka során Kolláth Zoltán a kísérlet előkészítésén és az adatok feldolgozásán kívül a földfelszíni méréseket végezte.

A ballonos bázis az alacsony népsűrűség és a kedvező időjárási körülmények miatt az Ontario államban található Timminsben van, mondta el Kolláth Zoltán. Előbbi azt jelenti, hogy Magyarország népsűrűsége Észak-Ontárióéhoz képest százszoros, és mivel a területen Amerika legismertebb medvéjének, a fekete medvének a populációja nem sokkal kisebb, mint az emberé, a városokon kívül nagyobb eséllyel lehet a négylábúkkal találkozni, mint emberekkel. Mérő „portyáin” Kolláth Zoltán Timminstől kétszer távolodott el nagyobb távolságra: száz kilométerre nyugatra az első településen kétszázan élnek, északra tartva csak egy kétezer lelkes város volt, amelyen átvezetett az útja.

Az alacsony népsűrűség azt is jelenti, hogy a terület jó részén a fényszennyezés ténylegesen nulla, de nem teljesen sötét az égbolt, fejtegette Kolláth Zoltán. A második mérési éjszakán például nem kívánt légkörfény zöldítette be az eget, ám azzal, hogy a Napon beforduló koronalyuk az előrejelzéseknek megfelelően megnövelte az elektromágneses aktivitást, pazar északi fénnyel világította be az eget.

Először az augusztus 30-áról 31-ére virradó éjszakán jelent meg kis területen, ám határozottan az aurora borealis az északi horizont felett, de Kolláth Zoltán így is nagyon szerencsésnek érezte magát, hogy tanúja lehetett a jelenségnek. Akkor még nem tudta, hogy ez csak amolyan bemelegítés volt.

A következő éjszakán, amiről aztán kiderült, hogy akkor volt az idei év legerősebb mágneses vihara, százötven kilométerre timminsi szállásától, ahonnan sokkal északabbra rendes úton már nem is mehetett, egy fényszennyezésmentes helyen tárult elé az igazi csoda, a valódi bakancslistás élmény, a folyamatosan más-más arcát mutató aurora. Közben megjelent az égen egy másik tünemény is, a sarki fényhez kapcsolódó, de más mechanizmusú STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enchancement), amely hosszú, világító nyalábként horizonttól horizontig keresztezte a Tejutat.

Azonban időközben beborult az ég, mesélte Kolláth Zoltán, ezért elindult visszafelé, de félúton következett az események csúcspontja, amikor a sarki fény miatt szinte villódzott az immár derültté vált égbolt jelentős része. (Ezt fényképezőgéppel lehetetlen volt dokumentálni, ezért Kolláth Zoltán videón örökítette meg; a felvételt a csatolt galériában érheti el.

A Kanadai Űrügynökség 2019-es kampányában összesen tíz tudományos berendezés szerepel, köztük a magas légköri ballonkísérlet éjszakai fények vizsgálatára, amelyben a Cégep Sherbrooke és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a kutatópartnerek.

Kolláth Zoltán megyei Príma-jelölt

A Prima Primissima Díjat a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének céljából Demján Sándor vállalkozó alapította 2003-ban. Az elismerés 2005-ben kiegészült a területi Príma-díjakkal, így azóta Vas megyében is átadják.

A jelöltekre idén is a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Vas megyei Szervezete felkérésére egyebek mellett vállalkozók, intézmények és önkormányzatok tettek javaslatokat, tíz kategóriában. Közülük titkos szavazással a VOSZ elnöksége már májusban kiválasztotta a kategóriák győzteseit, szeptember 10-én pedig – ugyancsak titkos szavazással – a szervezet közgyűlésén sor kerül a megyei Príma-díjasok megválasztására.

A díjakat október 5-én 17 órakor adják át Körmenden, a Batthyány-kastély Színháztermében. Ekkor derül ki az is, hogy ki lesz a közönségdíj büszke tulajdonosa. Hiszen ahogy a korábbi években, úgy ezúttal is bárki szavazhat a jelöltekre, aki a Vas Népében szeptember 9. és 20. között megjelenő ajánlószelvényt kitölti és a megadott címek valamelyikére eljuttatja legkésőbb október 3-án 9 óráig.

A jelöltekről kisfilmet készített a Szombathelyi Televízió; Kolláth Zoltánról nem máshol, mint az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

A filmben elhangzik egyebek mellett, hogy a szakembert 2013-ban nevezték ki egyetemi tanárnak Szombathelyre, azóta a fizika oktatásán kívül aktívan részt vesz a doktori iskolák működésében. Az egyetemen a fő kutatási területe a fényszennyezés vizsgálata, amelyhez kapcsolódóan vezetésével két sikeres pályázat segítségével két kistelepülés közvilágítását korszerűsítették úgy, hogy az kutatási környezetként is használható legyen.

A filmet ide kattintva lehet megtekinteni.

Igazi csoda

Igazi csoda

0

/

0

0

/

0