Három arany Prágából

SEK | 2019.04.16.
Három arany Prágából

Sákovics Péter, az ELTE SEK Sporttudományi Intézet oktatója folytatja idei szenzációs racketlon sorozatát, és az Osztrák, valamint a Spanyol Open két–két aranyérme után most a Cseh Open következett, amelyen három kategóriában gyűjtött be aranyérmet.

A március 5. és 7. között Prágában megrendezett torna a párosokkal kezdődött. Sákovics párjával, a budapesti Matécsa Zoltánnal a +55-ös kategóriában egy hazai duón keresztül jutott a fináléba, ahol az angolok legjobbjai vártak rájuk. A rendkívül izgalmas és színvonalas találkozót végül Sákovicsék nyerték.

Másnap Sákovicsra hat egyéni mérkőzés várt, de a szervezők belátták, hogy ezek mindegyikén elindulni embertelen teljesítmény lenne, ezért egy meccset hajlandóak voltak áttenni másnapra – amennyiben az a döntő mérkőzés lesz lesz. Nos, a szombathelyi racketlonos tett róla, hogy így legyen. A küzdelmek a +45-ös kategóriában indultak, és sorrendben német–bolgár–német ellenfeleket legyőzve jutott Sákovics a fináléba ebben a kategóriában. Pihenő nélkül indult a +60-as kategória, ami mindjárt döntővel felérő negyeddöntő volt az angol Neil Rayner ellenében, akivel párosban már volt egy nagy csatája Sákovcsnak. Az ELTE SEK oktatója most nem kegyelmezett, és tenisz nélkül verte az angolt. A csehek legjobbja ellen könnyű elődöntő következett, és ezzel kialakult a másnapi két finálé Sákovics számára, amelyeken pihenten indulhatott.

A +45-ös fináléban a hazaiak bajnoka, aki korábban első osztályú tollasos volt, most pont ebben a számban betlizett, hiszen Sákovics tizenegy pontot csinált, amire eddig sohasem volt példa. A maximum 4–5 pont volt, amit engedélyezett a cseh racketlonos. A squashban szintén jól állt a félidőben a cseh (11–10), de fergeteges második játékrészt produkált Sákovics és 21–13-ra nyert – így már megvolt a győzelem, mert a szombathelyi jobb teniszező.

A +60-as döntő egyből indult az átöltözés után, de ennek Sákovics örült is, hiszen nem kellett újra bemelegíteni. Az angol ellenfél abban bízott, hogy két döntőt nem lehet bírni egymás után. Sákoviccsal közölték, ha nyer, akkor ő lesz az egyetlen játékos a racketlon történetében, aki képes volt a +60-as kategória mellett megnyerni a +45-öt is. Ez olyan energiákat mozgósított a szombathelyi játékosban, hogy az angolt szó szerint lemosta a pályáról és tenisz nélkül megszerezte a 16. cseh bajnoki címét.