Energetikailag is tovább korszerűsödött a campus

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.08.21.
Energetikailag is tovább korszerűsödött a campus

Teljes körű felújításon esett át az ELTE Savaria Egyetemi Központ kazánháza.

Két hónapig tartott a munka, amelynek nem csak energiamegtakarítás lesz az eredménye.

Mint ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, az ELTE a Savaria Egyetemi Központ Károlyi Gáspár téri épületein részben pályázati, részben saját forrásból közel ötszázmillió forintnyi fejlesztést valósít meg, amely egyik iránya a campus energetikai korszerűsítése.

Ennek érdekében tavaly megtörtént az A–épület csaknem négyszáz darab homlokzati nyílászárójának cseréje, valamint tetőterének szigetelése.

Idén a Károlyi Gáspár téri épületek kazánházának teljes felújítása következett.

„A beruházás fő célja az új, modern kondenzációs kazánok takarékos működése általi energiamegtakarításon kívül, hogy minden épületben külön-külön mérhető legyen a fűtésre felhasznált energia mennyisége”

– mondta el Tápai István üzemeltetési csoportvezető.

 

A munka két hónapig tartott.

A kazánház kiürítése után megtörtént az épület belső szerkezeti felújítása: egyebek mellett vakolatjavítást, festést és újraburkolást végeztek el a szakemberek. Megújult a kazánházi helyiségek elektromos hálózata is. A kazánház huszonöt méter magas kéménye pedig új béléscsövezést kapott.

„Egymást váltva, kiegészítve négy darab modern kondenzációs kazán szolgáltat majd fűtővizet a húszezer négyzetméter alapterületű campuson, egy kazán pedig a mosdók melegvízét állítja elő. A használati hullámok kiegyenlítését négy indirekt tároló tartály szolgálja. A régi hagyományos és bizonytalan működésű gázkazánokon kívül a fűtési elosztók, szabályozó szelepek, szivattyúk, tartályok cseréjét is elvégeztettük”

– sorolta a részleteket Tápai István.

Az üzemeltetési csoportvezető hozzátette, hogy a fenti projekt részeként üzembiztossá és némileg szabályozhatóvá vált a Sportcsarnok fűtése, a létesítmény gépészeti helyiségeiben működő és erősen elavult tolózárak, valamint szelepek cseréje révén.

A munkához kapcsolódva, de az üzemeltetési keretből finanszírozva sor kerülhetett a Sportcsarnok radiátorain található szabályozó szelepek cseréjére is, ezzel kiküszöbölve az elhasználódott, harmincéves szerelvények jövőbeni váratlan meghibásodását.

Energetikailag is tovább korszerűsödött a campus

Energetikailag is tovább korszerűsödött a campus

0

/

0

0

/

0