Elmondták a véleményüket az Európai Unióról

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.09.17.
Elmondták a véleményüket az Európai Unióról

Az Európai Bizottság elnökének évértékelő beszéde adta az apropóját annak az angol nyelvű órai programnak, amelyen első- és másodéves osztatlan tanárszakos hallgatók vettek részt.

A szervezők célja a nyelvi készségfejlesztésen kívül az volt, hogy ráirányítsák az egyetemisták figyelmét az Európai Unió törekvéseire.

A tavaly decemberben hivatalba lépett Ursula von der Leyen szeptember 16-án, folytatva a 2010-ben, az amerikai elnökök éves kongresszusi beszédének mintájára bevezetett, európai parlamenti őszi évadnyitó felszólalások hagyományát, először tartott évértékelő beszédet az Európai Parlamentben, amelyet az interneten több nyelven is élőben lehetett követni. Az egyetemi könyvtár keretei között működő ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Európai Dokumentációs Központja (EDK), valamint a helyi Europe Direct Iroda (EDI) szervezésében a hallgatók szakértők segítségével a Savaria Egyetemi Központban (SEK) beszélhették meg az elhangzottakat.

Szombathelyen az EDK 1997 óta áll az Európai Unió iránt érdeklődő egyetemisták és oktatók rendelkezésére. Az ELTE BDPK EDK vezetője az országos koordinátori teendőket is ellátó Bognárné Lovász Katalin adjunktus. A központ egy olyan könyvtár, amely a nyilvánosságot érintő uniós témákkal foglalkozik helyi és regionális szinten, elősegíti az uniós kérdésekről folytatott párbeszédet, és együttműködik egyéb uniós vagy helyi információs hálózatokkal és kapcsolattartó pontokkal.

A megyeszékhelyen ilyen információs pont a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében található EDI. Az iroda gazdaságfejlesztési koordinátora, Takács Tamás révén képviseltette magát a rendezvényen, aki ismertette az EDI tevékenységét, valamint arra hívta fel a jelen lévők figyelmét, hogy hazánk állampolgárai egyben uniós állampolgárok is, ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjék az államszövetség tevékenységét.

A hallgatók a rendezvényen Ursula von der Leyen beszédét követően írásbeli kérdésekre válaszolva foglalták össze gondolataikat.

Majd Bognárné Lovász Katalin vezette kötetlen beszélgetés során vitattak meg olyan témákat, hogy követik-e az Európai Unióról szóló híreket, az Európai Bizottság hat prioritása közül számukra melyik a legfontosabb, de szó esett egyebek mellett arról is, hogy az EU milyen módon befolyásolja az életüket.

A szervezők a hallgatók véleményét eljuttatják az Európai Bizottság Kommunikációs Igazgatóságának.

Elmondták a véleményüket az Európai Unióról

Elmondták a véleményüket az Európai Unióról

0

/

0

0

/

0