Elektronikus zenei kütyük és beatbox

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.03.14.
Elektronikus zenei kütyük és beatbox

A populáris elektronikus zenei hangzásról és a beatboxolásról szólt a második elektronikus zenei szeminárium a zenei tanszéken. Az „órát” Krajczár Péter (New Level Empire) és Lesinszki Dávid (BassLime) tartotta.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a zenei tanszék április végéig kéthetente elektronikus zenei szemináriumnak ad otthont, hogy pedagógusképzésben résztvevő hallgatói jártasak legyenek a leendő tanítványaik által kedvelt modern zenei irányzatokban is. Az ingyenes kurzusra nem csak a tanszék, hanem az ELTE Savaria Egyetemi Központ érdeklődő hallgatóit is várják, sőt, ha vannak szabad helyek, bárki más beülhet rá.

A Milkovics Mátyás (Neo) és a kurzus ötletgazdája, Mayer Petra (Shizuka) által vezetett első szeminárium után március 4-én délután ismét a műfaj két jeles képviselője állt a Savaria Zenepedagógiai Tanszék Liszt-termének színpadára, hogy ízelítőt adjon az elektronikus zene egy-egy ágából.

Krajczár Péter többek között eldöntötte azt a dilemmát, hogy zeneszerkesztő program segítségével számítógépen vagy kütyükön, hangszereken alkotva tud-e kreatívabb lenni az elektronikus zenész. Véleménye szerint az utóbbin: a más kezelőfelület és a sokkal szűkebb lehetőségek ösztönzik a kreativitást. Hogy mi minden hozható ki egy-egy kütyüből, arra több példát is mutatott, emlékeztetve, hogy az új eszközök évekre meg tudnak határozni egy-egy stílust.

Lesinszki Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az emberi hang az első zenei eszköz, az 1980-as évekig szinte nem használták erre a célra. Szerinte a lelkes amatőrt a több éves kitartó gyakorlás különbözteti meg a profi beatboxertől. Hozzátette, a fiatal külföldi beatboxerek technikailag lélegzetelállító dolgokra képesek, de a muzikalitásnak híján vannak, a profivá válás érési folyamat is egyben. Majd Lesinszki Dávid megmutatta, hogy emberi hangból miképp lehet felépíteni egy teljes dalt, felhívva a figyelmet – látszólag – apróságokra is, például arra, hogy ha valaki erős lábdob hangot szeretne produkálni a hangjával, akkor hogyan kell tartania a mikrofont.

Az elektronikus zenei szeminárium két hét múlva, március 18-án, hétfőn 16 órától folytatódik. Aktuális információk a szeminárium Facebook-oldalán találhatók.

Elektronikus zenei kütyük és beatbox

Elektronikus zenei kütyük és beatbox

0

/

0

0

/

0