Egységes kárpát-medencei oktatási tér kialakítása a cél

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.03.14.
Egységes kárpát-medencei oktatási tér kialakítása a cél

Az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) oktatói eszéki kollégáikkal február 18–19-én megtartották első workshopjukat a Savaria Szlavisztika Tanszéken az EFOP-3.4.3-16-2016-00022 számú, QUALITAS Minőségi felsőoktatás-fejlesztése Sopronban és Szombathelyen című projekt Kárpát-medencei oktatási tér alprogramjának keretében.

Az EFOP-3.4.3-16 program egyik általános stratégiai célja olyan felsőoktatási rendszer létrehozása, amelyben a hallgatók, az oktatók és az intézmények is emelkedő teljesítménnyel képesek reagálni a munkaerő-piaci kihívásokra és a nemzetközi versenyre.

A nyugat-dunántúli régióban a tizenhárom elismert hazai kisebbség közül a horvátok, a romák, a németek és a szlovénok önálló közösséget alkotnak. A horvátok Vas, Zala és Győr–Moson–Sopron megyében is nagy számban élnek a határ közvetlen közelében található településeken. Az ország szlovén kisebbségének kétharmada Vas megyében él, a Vend vidéken. A németség néhány Vas megyei határmenti településen (Pornóapátiban, Vaskeresztesen), valamint Ágfalván, Kimlém és Fertőrákoson alkot nagyobb lélekszámú közösséget.

A BDPK vonzáskörzetének nemzetközi volta, és amiatt, hogy a horvát és a szlovén régóta jogelődjeinek maghatározó tanszékei között szerepel, amelyeknek több, mint négy évtizedes kapcsolatuk van Horvátország és Szlovénia egyetemeivel, régóta igényelt a tanítóképzés nemzetközi programokkal való bővítése.

A Kárpát-medencei oktatási tér alprogram keretében az Eszéki Egyetemről prof. dr. sc. Denis Njari, prof. dr. sc. Ana Lehocki Smardzic és prof. dr. sc. Jadranka Mlikota a BDPK oktatóival a projekt első workshopján közös képzési tartalmak, programok és képzési elemek kifejlesztéséről egyeztettek.

A projekt célja, hogy a BDPK a pedagógusképzés területén végbemenő változásokra reagálva a meglévő programjait harmonizálja az anyaországiakkal, illetve újabb programokat dolgozzon ki. A BDPK partnerintézményeinek oktatóit, kutatóit a mobilitás jegyében igyekszik bevonni a szombathelyi oktatási és kutatási feladatokba, segítségükkel közös képzési tartalmat, tananyagokat és képzési elemeket fejleszt ki.

A Kárpát-medencei oktatási tér alprogram következő szombathelyi workshopjára február végén kerül sor, akkor a szlovén partnerintézmény, a Maribori Egyetem oktatói és kutatói érkeznek a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központba.