„Csináljunk egy szellemi ’56-ot!”

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.10.23.
„Csináljunk egy szellemi ’56-ot!”

„A fiatalok ma nem azért tanulnak a felsőoktatásban, hogy továbbvigyék az egyetemes tudást, de a hiba nem bennük van, hanem bennünk” – mondta gondolatébresztő beszédében dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese a Savaria Egyetemi Központ 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségén.

Október 19-én, pénteken a C–épületi aulában gyűlt össze az egyetemi központ érdeklődő közönsége, hogy meghallgassa a Párhuzamos töredékek című ünnepi műsort: Moór Vivien, Szabó Angelika, Csendes Máté és Doma Bence hallgatók az akkor pályakezdő költő, Szilágyi Ferenc és „a század talán legeredetibb gondolkodója”, Bibó István 1956-os írásaiból olvastak fel részleteket. Mint azt bevezetőjükben elmondták, hatvankét évvel ezelőtt a múzsák, akár a háborúkban, hallgattak, versekben és prózákban sem sikerült megörökíteni a pillanatok mámorát. „A szembenézés súlya ránehezült a poétákra, mire felocsúdtak, itt volt a végzet a szovjet tankok alakjában. A politikai akaratképzés, a túlélés fontosabbnak tűnt minden esztétikai és etikai problémánál. Így a kor reprezentációjának legfőbb formája a töredékek lettek. A megvívott szabadság érzetének homokszemei” – hangzott el. A műsort dr. Katona Attila egyetemi docens állította össze.

Ezt követően köszöntőjében dr. Németh István párhuzamot vont 1956 és napjaink eseményei között: szavai szerint a világban ma is forradalom zajlik, amelynek középpontjában a felsőoktatás szereplői állnak. A rektorhelyettes úgy vélekedett, hogy az egyetemek és főiskolák szerepe átalakult, a fiatalok ma nem azért tanulnak tovább a felsőoktatásban, hogy továbbvigyék az egyetemes tudást, hanem hogy megalapozzák a karrierüket. De a hiba nem bennük van, hanem bennünk – hangsúlyozta dr. Németh István, majd hozzátette: fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy milyen csatát vesztettünk el. „Magyarországon jelenleg romokban hever a pedagógusképzés, olyan módszertan szerint történik az oktatás, hogy a hallgatók örülnek, ha túlélik az egyetemi éveket” – vázolta a rektorhelyettes. A berzsenyis hagyományok arról szólnak, hogy Szombathelyen nem több száz fős évfolyamok vannak, hanem családias hangulatú, a hallgatókra külön-külön is odafigyelő, közösségi alapú, újító pedagógusképzés folyik, a Savaria Egyetemi Központ ennek szellemében végzi munkáját – utalt dr. Németh István arra, hogy az ELTE keretén belül augusztus elsejével megalakult Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ egyértelműen mutatja, hogy az intézmény képzési palettájának egyik súlypontja a pedagógusképzés. „Mi egy kiemelt projekt vagyunk, be kell bizonyítanunk, hogy új alapokon, a fiatalok megbecsülését kivívva, odafigyeléssel, maximális szakmai tudással újra tudjuk építeni a pedagóguspályát. Csináljunk egy szellemi ’56-ot, a fiatalokért, a jövő társadalmáért, legyen előttünk példa, adjon nekünk erőt az ’56-os szellemiség” – zárta beszédét dr. Németh István.

„Csináljunk egy szellemi ’56-ot!”

„Csináljunk egy szellemi ’56-ot!”

0

/

0

0

/

0