Biztos, jól fizető munkahelyek várják a frissdiplomásokat

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.10.15.
Biztos, jól fizető munkahelyek várják a frissdiplomásokat

Immár hagyományosan idén is a szombathelyi Gépipariban kezdte beiskolázási gépész roadshow-ját a Savaria Egyetemi Központ. A helyszín szimbolikus: a középiskola minden diákja számára kínál szakmájukban továbbtanulási lehetőséget az ELTE Szombathelyen, a gépészmérnöki és a programtervező informatikus képzései révén. A gépiparisok közül évről évre egyre többen választják felsőoktatási tanulmányaik színhelyéül a SEK-et.

Az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet és a Szombathelyi Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma szervezésében október 10-én az ELTE és a duális gépészmérnöki képzés partnercégeinek képviselői várták az érettségi előtt állókat a Gépipari tornatermében, hogy tájékoztassák őket a helyi karrierlehetőségekről.

Megnyitó beszédében Kovács Péter igazgató a házigazda nevében felidézte, hogy a SEK gépészmérnöki képzésének indulásakor voltak, akik kételkedtek a sikerben, de az idő rácáfolt a pesszimista jóslatokra, hiszen mind a képzés színvonala, mind az infrastrukturális háttér alkalmas arra, hogy kiválóan képzett szakemberek kerüljenek ki az egyetemről. Kovács Péter kiemelte: azzal, hogy a Savaria Egyetemi központ az ország legjobb és legnépszerűbb egyetemének, az ELTE-nek a része lett, tovább bővültek a helyben továbbtanulni vágyók lehetőségei; a gépiparis diákok esetében azzal, hogy az egyetem Szombathelyre hozta informatikai képzéseit, így bármelyikük helyben is részt tud venni egyetemi képzésben.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese merész vállalással indított: szerinte mondandóját követően minden jelenlévő diák számára egyértelmű lesz, hogy csak az ELTE-t „szabad” választani. A rektorhelyettes emlékeztetett, az őszi félév végén fejezi be tanulmányait az első gépészmérnök évfolyam, amelynek tagjait a kiváló színvonalú képzés eredményeképp biztos, jól fizető munkahelyek várják. Mind a gépészmérnöki, mind a programtervező informatikus szak esetében elmondható, hogy hiányszakmáról van szó. "Az ELTE szombathelyi képzései nagyon jó lehetőséget jelentenek számotokra" – hangsúlyozta dr. Németh István, kiemelve, hogy az egyetem piacképes diplomával és korszerű tudással vértezi fel hallgatóit. Ha ez ELTE-ről van szó, ez nem is lehet másképp – tette hozzá.

Dr. Puskás Tivadar polgármester úgy fogalmazott, egy város egyebek mellett akkor lesz otthon is, ha lakói helyben tudják megszerezni és hasznosítani tudásukat. Erre Szombathelyen az ELTE-nek köszönhetően megvan a lehetőség. Egy település jövője akkor van nyerő helyzetben, ha felsőoktatása piacképes tudást ad – hangzott el.

Dr. Krebsz Anna, az ELTE Informatikai Kar tanulmányi és oktatási ügyek dékánhelyettese beszédében hangsúlyozta, a kar célja, hogy aktívan bekapcsolódjon Szombathely és környéke társadalmi életébe, és az oktatás valamennyi területén segítse a térség fejlődését. Az intézmény 2017-ben azért indított programtervező informatikus alapképzést Szombathelyen, mert ma olyan informatikai szakemberekre van szükség, akik képesek a legfrissebb digitális gyártástechnológiai trendeket követni. Így már helyben is elérhető az ország egyik vezető informatikai képzése. A dékánhelyettes a gépészmérnöki képzésről szólva elmondta, a mesterképzés indítása a közeljövőben várható.

Dr. Andó Mátyás igazgató prezentációjában hangsúlyozta, a Savaria Műszaki Intézet képzései a hallgatói és a céges igényeket helyezik középpontba, ez eredményezi a minőségi képzést és adja a megszerzett diploma értékét. Az intézetben nemzetközi oktatógárda korszerű tanmenet alapján végzi munkáját, európai színvonalú oktatási terekben. Gépészmérnöknek hagyományos, duális és angol nyelvű alapképzés keretében lehet tanulni Szombathelyen, ezen kívül a műszaki intézet keretén belül programtervező informatikus alapképzés is várja a jelentkezőket.

Végül Szalay Orsolya, a Schaeffler Savaria Kft. Képzési specialistája beszélt a képzés gyakorlati oldaláról a partnercég szempontjából.

A diákok ezt követően az intézet munkatársainak és a jelenlévő partnercégek képviselőinek tehették fel az őket foglalkoztató kérdéseket.

A duális gépészmérnöki képzésre történő jelentkezéssel kapcsolatos információk elérhetők ide kattintva.

Biztos, jól fizető munkahelyek várják a frissdiplomásokat

Biztos, jól fizető munkahelyek várják a frissdiplomásokat

0

/

0

0

/

0