Az adventi gyertyagyújtáson mutatkozott be az új egyetemi lelkész

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.12.05.
Az adventi gyertyagyújtáson mutatkozott be az új egyetemi lelkész

 

Dr. Martos Levente Balázs először állt az egyetemi nyilvánosság elé, mi pedig ennek apropóján rövid interjút kértünk tőle.

Adventi gyertyagyújtásra várta polgárait a Savaria Egyetemi Központ december 5-én. A helyszínen, a C–épület aulájában már áll a SEK karácsonyfája, és immár az adventi koszorú is jelzi, hogy közeleg a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek.

Az idei gyertyagyújtás különlegességét az adta, hogy azon szerepelt először nyilvánosan a Savaria Egyetemi Központ új egyetemi lelkésze, dr. Martos Levente Balázs, aki az ELTE egyetlen szombathelyi szakkollégiumának, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium lelkészi feladatait is ellátja. (Mint ismeretes, dr. Németh Norbert korábbi egyetemi és szakkollégiumi lelkészt Ferenc pápa november 15-től a római Pápai Magyar Intézet rektorává nevezte ki.)

A rendezvényt bevezető Gaspari Gábor, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója úgy fogalmazott, a gyertyagyújtás az egyetemi központ fontos, meghitt és családias eseménye immár öt éve.

Ehhez kapcsolódva köszöntőjében dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese arról beszélt, hogy egy közösség családias hangulatban működik jól. Sokszor elsodornak minket a feladatok, de az advent jó alkalom arra, hogy észrevegyük a lényeges dolgokat: álljunk meg egy pillanatra, öleljük meg egymást és gondolkodjunk el, mit miért csinálunk – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Dr. Martos Levente Balázs a koszorú megáldása előtt feltette a kérdést: meddig fognak tartani életünk reménységei, és mit kell tennünk, hogy e remények ne fogyjanak el olyan gyorsan? Az adventi koszorú gyertyáinak fénye a hitet és a szeretetet jelképezi, engedjük, hogy Isten bennünk is fényt gyújtson, és amikor meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, bízzunk abban, hogy nem fog kialudni bennünk az örök fényesség – fejtette ki dr. Martos Levente Balázs.

A beszédek után az egyetemi lelkész dr. Németh Istvánnal közösen meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját.

A rendezvényen rövid interjút kértük dr. Martos Levente Balázstól, amelyben új feladataival kapcsolatos első benyomásairól kérdeztük. A lelkész elmondta, korábban papnövendékekkel foglalkozott, ami, ahogy fogalmazott, egészen más terep. Eddig csak a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium tagjaival volt kapcsolata, nekik szeptembertől kurzust tart. A szakkollégistákban jóakaratot, figyelmet és sokoldalú gondolkodást lát, nyitottan fogadták, szavai szerint szóba álltak vele. „Ha a hallgatók nem gyanakvással állnak az oktatókhoz, az mindent elmond az intézmény légköréről és hallgatóiról is” – fejtegette. Dr. Martos Levente Balázs dr. Németh Istvánnal néhány hete, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központ megáldási ünnepségén már találkozott, és rögtön látszott, hogy oktatási kérdéseket illetően kiválóan tudnak eszmét cserélni. „Egyetemi lelkészként abban bízom, hogy egy alkotó kisebbség szószólója lehetek, aki akár ötleteivel is az egyetemi közösség hasznára válhat” – mondta el dr. Martos Levente Balázs.

A gyertyagyújtáson közreműködött Csendes Máté hallgató.

Az adventi gyertyagyújtáson mutatkozott be az új egyetemi lelkész

Az adventi gyertyagyújtáson mutatkozott be az új egyetemi lelkész

0

/

0

0

/

0