„Álcázott” utazás a Krímbe

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.11.12.
„Álcázott” utazás a Krímbe

A Krím-félszigetre európai uniós állampolgárként nem olyan egyszerű eljutni, dr. Gadányi Péternek, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Savaria Földrajzi Tanszék egyetemi docensének is csak úgy sikerült, hogy utazását üzleti útnak „álcázta”. De még így is óvták itthoni ismerősei: „Vigyázz, mert Putyin bezár és ott tart!” – mondták neki.

Ezúttal közös szervezésű vetített képes előadásra várta az érdeklődőket a Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztálya és a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja október 6-án este. A szokott helyen, a C–épület nagyelőadójában dr. Gadányi Péter tartott úti beszámolót, A krími krimi – újra Oroszországban címmel. A figyelemfelkeltő cím valószínűleg sokak fantáziáját megmozgatta, ami az érdeklődők számán is látszott; az előadás krimit ugyan nem tartalmazott, számtalan érdekességet annál inkább.

Ám először az MMT helyi csoportjának néhány hete megválasztott új vezetősége, dr. Kúti Zsuzsanna elnök és dr. Gadányi Péter titkár ajándékot adott át a dr. Puskás János korábbi elnöknek, megköszönve az elmúlt tizenegy évben végzett munkáját. (Az október 9-i tisztújító gyűlésről korábban beszámoltunk: A legtevékenyebb helyi csoport – Őrségváltás a Magyar Meteorológiai Társaságnál; sek.elte.hu, 2018. október 15.)

Dr. Gadányi Péter ezt követően kezdte beszámolóját, amelyen idén májusban, a Krím-félszigeten átélt élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel, mondandóját sok fotóval illusztrálva.

Egy ilyen út kétségtelenül kalandos tud lenni, különösen igaz ez az Oroszország által 2014-ben – az Európai Unió szerint jogellenesen – elfoglalt Krím esetében. A félszigeten az azóta érvényben lévő szankciók miatt sok máson kívül turisztikai szolgáltatásokat sem lehet nyújtani – jelenleg még legalább 2019. június 23-ig. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy dr. Gadányi Péter kénytelen volt üzleti útnak „álcázni” utazását; ezt az ötletet egy nemzetközi szállásportál munkatársától kapta.

A földrajz tanszék egyetemi docense a szakmai érdeklődésen kívül azért szeretett volna eljutni a Krím-félszigetre, hogy személyesen győződjön meg arról, hogyan telnek ott a mindennapok. Mint azt elmondta, korábban Oroszországban járva sosem érezte veszélyben magát, ezért akkor sem ijedt meg, amikor ismerősei viccesen, de talán valamennyire komolyan gondolva többek között azt mondták neki: „Vigyázz, mert Putyin bezár és ott tart!”

A Krím-félszigetre orosz vízummal lehet eljutni, dr. Gadányi Péter repülőgéppel utazott Moszkváig, ott átszállt, ezt követően landolt a Fekete-tenger északi részén található területen. Majd autót bérelt, amivel három–négy napig utazgatott, meglátogatta egyebek mellett Jaltát, de a fő cél Szevasztopol volt. Itt részt vett a május 9-i győzelmi ünnepségeken, megnézte az ókori görög műemlékeket, a második világháború fontos helyszíneit és természetesen az ottani mindennapokhoz szervesen hozzátartozó hadihajókat és tengeralattjárókat is. Helyiekkel is beszélgetett, egy nyugdíjas férfitól például megtudta, hogy mióta a Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik, jóval kevesebb a nyugdíja, mint korábban, Ukrajna bőkezűbb időskori ellátást adott. De ezt sem panaszolta, inkább csak elmondta, mint egy tényt, amelyet elfogadott.

Dr. Gadányi Péter tapasztalatai szerint a mintegy negyed magyarországnyi területű, 2,3 millió fő lakosú félszigeten, amely népességének 54 százaléka orosz, 24 százaléka ukrán, 22 százaléka pedig tatár, korántsem annyira rossz a helyzet, mint ahogyan arról a nyugati sajtó híradásaiból hallani. Megfogalmazása szerint nyugalom van és béke, és ez nem biztos, hogy így volna, ha a több nemzetiségű Krím nem Oroszország része lenne. Dr. Gadányi Péter úgy vélekedett, hogy a félsziget mára háborús helyzetbe, Kelet-Ukrajna sorsára is juthatott volna.

„Álcázott” utazás a Krímbe

„Álcázott” utazás a Krímbe

0

/

0

0

/

0