Akadémiai elismerésben részesült Szakmányné Hably Lilla

Kleinhappel Miklós – Fotó: ELTE-archív | 2020.05.12.
Akadémiai elismerésben részesült Szakmányné Hably Lilla

Az ELTE szombathelyi Földrajzi Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeivel, iskolateremtő tevékenységével, valamint tudományos közéleti munkájával érdemelte ki a rangos díjat.

A hagyományok szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) legfőbb döntéshozó testületének májusi közgyűlésén adják át az akadémiai díjakat és elismeréseket. Idén erre a koronavírus-járvány miatt nem került sor, ezért az MTA Elnöksége úgy határozott, a díjazottak nevét a közgyűlés tervezett időpontjában közzéteszi.

Az MTA Elnökségének ülésén a kiemelkedő tudományos munkásságot Akadémiai Díjjal, a külhoni magyar tudósok teljesítményét Arany János-életműdíjjal, a kereskedelmi-ipari eredményeket Wahrmann Mór-éremmel, a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységet Akadémiai Újságírói Díjjal és a legújabban, tavalyelőtt alapított QP Akadémiai Kiválósági Díjjal honorálják a kiemelkedő szakmai teljesítményt. Ebben az évben Akadémiai Aranyérmet is adományoztak.

2020-ban összesen tizenkilencen részesültek akadémiai díjban és elismerésben.

Közöttük Szakmányné Habli Lilla, a Földrajzi Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára, az MTA doktora Akadémiai Díj elismerést kapott, méltatása szerint a paleobotanikai, paleobiológiai, ősföldrajzi és őskörnyezeti kutatások terén elért, nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeiért, iskolateremtő tevékenységéért és tudományos közéleti munkájáért.

Az 1960-ban alapított Akadémiai Díjat az MTA Elnöksége évente tíz–tizenkét kiemelkedő tudományos tevékenységet végző, természetes személy kutatónak vagy kutatócsoportnak adományozza, az utolsó öt évben elért, már értékelhető kutatási eredmény, szakkönyv, publikáció, közlemény elismerésére.

A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen, a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között vehetik át.

A idei díjazottak névsora az MTA honlapján itt érhető el.