A tudományosságot és annak népszerűsítését is magas szinten művelik

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.10.08.
A tudományosságot és annak népszerűsítését is magas szinten művelik

Óriásbuborékok, 3D darázs és hangtani kísérlet bizonyult a legjobbnak a Savaria Egyetemi Központban szeptember 28-án, a negyedik Science fair vetélkedőn.

Azt talán már mindenki tudja, hogy a minden év szeptemberének utolsó péntekén megrendezett Kutatók éjszakájának célja a tudomány, illetve a tudományos életpálya népszerűsítése játékos, szórakoztató formában.

Így nem is véletlen, hogy a Science fair vetélkedő ehhez a naphoz kapcsolódik: a nevezett csapatok ekkor mutathatják be a tudománnyal, technikával kapcsolatos kutatásaik eredményeit.

Mint a versenyen kiderült, a fiatalok nem csak a tudományban jártasak, hanem annak népszerűsítésében sem vallanak szégyent.

Idén a Díszteremben megrendezett vetélkedőn hat középiskolásokból álló, legfeljebb négyfős csapat állt a szakmai zsűri és az érdeklődő közönség elé, hogy az általuk készített poszter előtt tizenöt–húsz percben ismertessék érdekesebbnél érdekesebb alkotásaikat. A pályamunkákat a zsűri és a közönség is értékelte, az általuk adott pontok összege lett a csapatok eredménye.

A versenyen első helyezést ért el a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola (felkészítő tanár: Nagy Gábor) csapatának Óriásbuborék és társai, avagy mit tud a felületi feszültség című programja. A bemutatón különleges, de egyszerűen előállítható eszközökkel mutatták be a buborékok „fizikáját”, egyebek mellett azt, hogy milyen alakot vesz fel egy buborékhártya egy gúlában, vagy kockában és pingpongoztak is a buborékokkal.

A második helyezett a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium lett (felkészítő tanár: Bancsó Sándor). Az ő Makrofotózás felsőfokon, 3D darázs című kutatásukban fantasztikus élességű képet mutattak egy két milliméter nagyságú darázsról, melyet rétegenként fotóztak, számítástechnikai segítséggel teljes testfelületen éles képet állítottak elő. Ilyen képek készítése nagy gyakorlatot és elhivatottságot igényel, ami csak a profik sajátja.

A harmadik helyezett és egyben közönségdíjas Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (felkészítő tanár: Kiskéri Beáta) Hangtani kísérlet, hangszóró és mikrofon készítése buli kellékekből (papírtányér, papírdoboz, söröspohár) címmel visszaidézte a rádiózás hőskorát, amikor még ehhez hasonló „kezdetleges” eszközökkel, kicsit recsegős, de élvezhető hangok érkeztek a fülünkbe. Azt is bemutatták, hogy a söröspoharakból gyártott hangszóró, fordított bemenettel mikrofonként üzemel és a mai legmodernebb laptopokhoz csatlakoztatva is lejátszható.

A verseny SEK-különdíjasa a Kisfaludy Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (felkészítő tanár: Bárány József) lett kutatói szellemiséget népszerűsítő, Evolúció című rapvideójával. A videovetítéssel egybekötött rap bemutatta a résztvevőknek a Föld keletkezésétől az egyes élőlénycsoportok kialakulását, majd kihalását napjainkig. Az alkotók szándéka szerint videójuk célja nem a tudományosság, inkább a népszerűsítés, de a különdíjat azért kapták, mert mindkettőt magas fokon művelték.

A tudományosságot és annak népszerűsítését is magas szinten művelik

A tudományosságot és annak népszerűsítését is magas szinten művelik

0

/

0

0

/

0