A Tömördi Madárvárta is Vas megye értéke

SEK | 2019.11.11.
A Tömördi Madárvárta is Vas megye értéke

A Vas Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a Tömördi Madárvárta felvételt nyert a megyei értéktárba. A madárvárta jogosultságot szerzett arra, hogy használhassa a Vas Megyei Érték megjelölést.

Vas megye egyetlen nemzetközi jelentőségű madárgyűrűző- és madárvonulás-kutató állomása 1998 óta működik. Kutatásvezetője dr. Gyurácz József, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Biológiai Tanszékének vezetője is, aki az értéktárba történő felvételhez szükséges javaslatot készítette.

A madárvártán folyó kutatási programokban hazai és külföldi kutatók, PhD hallgatók is részt vesznek, a kutatási eredményeket rangos nemzetközi tudományos folyóiratokban rendszeresen közlik. Vas megye óvodái, általános és középiskolái, egyeteme építik be környezeti nevelési programjaikba a madárvárta tevékenységét. Hazánkból és határainkon túlról is évente több száz gyermek, diák keresi fel a Tömördi Madárvártát és kerül közeli kapcsolatba természeti értékeinkkel.

Az értéktárba történő felvétel indoka és célja, hogy ezzel is segítsük a Vas megyében folyó, nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó eredményeket felmutató, Chernel István szellemi örökségére építő madártani kutatások és gyakorlati természetvédelem fejlődését. Mindezek növelhetik Vas megye tudományos-kulturális, valamint ökoturisztikai ismertségét és elismertségét.