A római Pápai Magyar Intézet rektorává nevezte ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a SEK egyetemi lelkészét

Kleinhappel Miklós – Fotó: SEK-archív / Kleinhappel Miklós | 2018.11.16.
A római Pápai Magyar Intézet rektorává nevezte ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a SEK egyetemi lelkészét

Dr. Németh Norbert november 15-től tölti be a posztot.

A martinus.hu híradása szerint Ferenc pápa Mohos Gábort, a római Pápai Magyar Intézet rektorát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Utóda dr. Németh Norbert szakigazgató, egyetemi lelkész lesz november 15-től.

Dr. Németh Norbert 2011 óta látja el a Savaria Egyetemi Központ egyetemi lelkészi teendőit. Az egyetemi lelkész Rómában doktorált, kiválóan beszél olaszul; az NYME SEK Hírlevélnek hét évvel ezelőtt adott interjújában elmondta, hatalmas élményt jelentett számára, hogy az olasz fővárosban megtapasztalhatta az egyház egyetemes voltát. „Sok pápai egyetem található a városban, nagyon jó szakemberekkel. A jezsuiták egyetemén tanulhattam, amelynek hallgatói (néhány ezren voltunk) a világ 160 országából érkeztek. Válogatott oktatói gárda alkotta a tanári kart. Jó volt ezekkel az emberekkel együtt gondolkodni, tudományos munkát végezni.”

Dr. Németh Norbert 2012-ben az akkor megalapított II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatói és szakkollégiumi lelkészi feladatait is ellátja. A szakkollégiumban többségében a Savaria Egyetemi Központ hallgatói laknak, de Pécsi Tudományegyetem és a Győri Hittudományi Főiskola képzésein a megyeszékhelyen tanulók közül is többen választották ideiglenes otthonukul. A II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium az ELTE szombathelyi campusának egyetlen szakkollégiuma, az egyetem társult intézményként ismeri el.

Dr. Németh Norbert 2016-ban a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának szakigazgatójává nevezték ki. Az intézménnyel már a SEK jogelőd intézménye, a Berzsenyi Dániel Főiskola is együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a hittanárképzősök közismereti szakokat vehettek fel a főiskolán. Az intézménynek az ELTE-vel is hasonló megállapodása van.

Dr. Németh Norbert a Magyar Püspöki Konferencia és a Szentszék összekötője lesz Rómában.

A Martinus.hu közölte: dr. Németh Norbert eddigi feladatait dr. Martos Balázs atya veszi át.